Macron pozval k oprijemljivim varnostnim jamstvom Nata za Ukrajino

Zveza Nato naj Ukrajini ponudi oprijemljiva varnostna jamstva, je danes na varnostni konferenci v Bratislavi pozval francoski predsednik Emmanuel Macron in dodal, da je to tudi v interesu Zahoda. Ob tem je ocenil, da je evropske obrambna struktura nepogrešljiva za dolgoročno verodostojnost zavezništva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah Macrona Ukrajina v tem trenutku – v luči ruskega napada – varuje Evropo in v interesu Zahoda je, da v okviru zavezništva z Zahodom dobi “oprijemljiva in verodostojna varnostna jamstva v večstranskem okviru”.

Kot je dejal, bo to predmet razprav do julijskega vrha Nata v litovski prestolnici Vilnius, do članstva Ukrajine v zavezništvu pa morajo po njegovih besedah ta zagotovila Kijevu dati različne članice Nata. “Vzpostaviti moramo nekaj med varnostjo, ki je je deležen Izrael, in polnopravnim članstvom,” je predlagal francoski predsednik.

Ob tem je ocenil, da sta Evropa in njena obrambna struktura nepogrešljivi za dolgoročno verodostojnost Nata. “Od nas Evropejcev je odvisno, ali bomo v prihodnosti imeli lastne zmogljivosti za obrambo,” je poudaril Macron in dodal, da bo Rusija ostala Rusija, zaradi česar mora Evropa zgraditi prostor, ki ji bo omogočil, da z Rusijo sobiva v prihodnosti. Prav tako je evropske države pozval, naj kupujejo evropsko orožje.

“Decembra 2019 sem bil do Nata oster,” je dejal in spomnil, da je takrat zavezništvo označil za “možgansko mrtvo”. “Lahko rečem, da ga je Vladimir Putin prebudil z najhujšim električnim šokom,” je dodal francoski predsednik, pri čemer je imel v mislih ruski napad na Ukrajino. “Danes moramo Ukrajini pomagati z vsemi sredstvi za izvedbo učinkovite protiofenzive,” je še dejal Macron.

Na mednarodni varnostni konferenci Globsec v Bratislavi je danes že nastopila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Predstavila je novo gospodarsko pobudo EU za Zahodni Balkan, s katero želijo regijo približati EU. Že v četrtek se bodo sicer evropski voditelji sestali v moldavski prestolnici Kišinjov, kjer bo potekalo srečanje Evropske politične skupnosti. V ospredju srečanja bosta energetika in varnost, tudi spričo ruske agresije na Ukrajino.

Source
STA
Back to top button