EUAktualnoEvropa

Macron poziva k spremembam kazenskega zakonika zaradi sporne oprostilne sodbe

Francoski predsednik Emmanuel Macron je pozval k spremembi francoskega kazenskega zakonika, potem ko je sodišče oprostilo muslimana, ker da pod vplivom mamil ni bil kazensko odgovoren za umor Judinje. Primer je močno razburil tudi judovsko skupnost v Franciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francosko vrhovno sodišče je v sredo odločilo, da Kobili Traore ni kazensko odgovoren za umor 65-letne Judinje Sarah Halimi. Leta 2017 jo je tedaj 27-letni Taore porinil skozi okno stanovanja v Parizu in pri tem vzklikal “Alah akbar”.

Ker je bil Traore velik uživalec marihuane, je sodišče odločilo, da je umor zgrešil v deliriju in zato ni kazensko odgovoren za svoja dejanja. Je sicer že vse od umora v psihiatrični oskrbi in tam ostaja tudi po razsodbi.

“Če se odločiš, da boš vzel mamila in nato ‘ponoriš’, ti to po mojem mnenju ne more odvzeti kazenske odgovornosti,” je dejal Macron v intervjuju za francoski časopis Le Figaro. “Pozivam pravosodnega ministra, da čim prej predstavi spremembo zakonodaje,” je dodal.

Odvetniki, ki zastopajo družino žrtve, nameravajo zadevo predložiti Evropskemu sodišču za človekove pravice.

Judovske skupine so poudarile, da se zaradi odločitve sodišča v Franciji počutijo manj varne. V zadnjih letih so bili namreč Judje pogosto tarče napadov francoskih islamskih skrajnežev.

Source
STA
Back to top button