Evropa

Macron: Opozicija pripravljena na sodelovanje

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v današnjem televizijskem nagovoru dejal, da so opozicijske skupine izrazile pripravljenost sodelovati z njegovo vlado pri “pomembnih temah,” kot na primer naraščajočih življenjskih stroških, službah, zdravstvu, podnebju in energetiki.

 

 

Macron je izključil vsak poskus oblikovanja vlade narodne enotnosti in dejal, da takšna poteza v tej fazi ni upravičena.

Francoski predsednik je zadnja dva dni vodil pogovore s predstavniki glavnih opozicijskih strank, na katerih naj bi ugotovili, kako naprej, potem ko je njegovo zavezništvo Skupaj v nedeljskem odločilnem drugem krogu parlamentarnih volitev izgubilo absolutno večino v parlamentu.

V današnjem nagovoru je priznal, da so parlamentarne volitve izpostavile socialne probleme v Franciji, vendar je opozicijske stranke pozval, naj pustijo medsebojne spopade za seboj in presežejo “politikantstvo” ter jih prosil, da mu v naslednjih dneh pojasnijo, kako daleč so pripravljene iti pri podpori ukrepom, ki ne bodo potrebovali financiranja z višjimi davki.

To po Macronovih besedah pomeni, da se bodo morali “skupaj naučiti novega načina vladanja in sprejemanja zakonodaje”.

Izguba absolutne večine v parlamentu ne sme voditi v stagnacijo temveč v “dialog in medsebojno učenje,” obljubljene reforme pa namerava izpeljati, je še obljubil gledalcem.

Po poročanju italijanske tiskovne agencija Ansa, se je na predsednikov nagovor takoj odzval vodja levega zavezništva Nupes Jean-Luc Melenchon z zahtevo, da mora predsednica francoske vlade Elisabeth Borne poiskati zaupnico v spodnjem domu francoskega parlamenta. Pri tem je poudaril, da je trenutno izvršna oblast šibka, zakonodajna pa močna.

Macron je sicer ta teden že zavrnil odstop premierke, ki ga je ta ponudila po volitvah.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button