AktualnoEvropa

Macron napovedal ukinitev elitne šole ENA

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v četrtek napovedal, da bo zaprl elitno visoko šolo za upravo ENA in jo zamenjal z novim inštitutom. Šolo so obiskovali številni francoski visoki funkcionarji, tudi štirje francoski predsedniki, vključno z njim. Novi inštitut bo po Macronovih besedah prinesel več raznolikosti.

Macron, ki je šolo obiskoval med letoma 2002 in 2004, je na četrtkovi videokonferenci z okoli 600 visokimi uradniki povedal, da bo ukinil šolo ENA in jo nadomestil z Inštitutom za javno upravo (ISP). To je sporočil tudi danes prek Twitterja.

“Radikalno moramo spremeniti način, kako rekrutiramo, izobražujemo, izbiramo našo upravno elito in gradimo kariere,” je zapisal na družbenem omrežju. Inštitut bo izobraževal vse, ki se šolajo na področju uprave. Bolj bo odprt za akademski svet in raziskave, tako v Franciji kot na mednarodni ravni, je pojasnil.

Na četrtkovi konferenci je poudaril, da morajo javni uslužbenci po šolanju najprej na teren, kjer bodo imeli stik z ljudmi, šele nato lahko zasedejo visoke položaje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Macronovo napoved so se kritično odzvali v združenju nekdanjih učencev ENA. Predsednik združenja Daniel Keller je to označil za populistično potezo.

Šolo je leta 1945 ustanovil Charles de Gaulle, da bi obnovili francosko javno upravo, del katere je med drugo svetovno vojno sodeloval z nacističnim okupatorjem.

Odprli so jo za ljudi iz različnih družbenih okolij, a v zadnjem času sprejema vse manj otrok iz delavskega razreda, do česar je bil kritičen tudi predsednik. Da se strinja z ukinitvijo ENA je napovedal že leta 2019 po množičnih protestih rumenih jopičev.

To elitno šolo so sicer poleg Macrona obiskovali tudi nekdanji predsedniki Francijke, Francois Hollande, Jacques Chirac in Valery Giscard d’Estaing. Poleg tega tudi devet od zadnjih 23 francoskih premierjev in okoli 15 odstotkov od 670 ministrov sodobne Francije.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button