AktualnoEvropa

Macron, Merklova in Zelenski pozvali Rusijo k umiku vojakov z ukrajinske meje

Francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angel Merkel sta danes izrazila podporo ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu ter skupaj z njim pozvala Rusijo k umiku vojakov z ukrajinske meje, da bi hitro zmanjšali naraščajoče napetosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vsi trije voditelji so med videokonferenco izrazili zaskrbljenost zaradi kopičenja ruskih enot na meji z Ukrajino ter pozvali k njihovem umiku, da bi prišlo do zmanjšanja napetosti, so sporočili iz urada nemške kanclerke.

Merklova in Macron sta znova izrazila podporo suverenosti Ukrajine in njenemu predsedniku, ki je izrazil “jasno pripravljenost na zmanjšanje napetosti”, so sporočili iz Elizejske palače.

Zelenski se je tudi zavzel za to, da bi pripravili štiristranski vrh, na katerem bi ob njemu ter Macronu in Merklovi sodeloval tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Nemčija in Francija sicer že približno sedem let, od ruske priključitve ukrajinskega polotoka Krim leta 2014, posredujeta v konfliktu med Ukrajino in Rusijo.

“Želim si, da bi se vsi štirje sestali na pogovorih o varnostnih razmerah v vzhodni Ukrajini in umiku z našega ozemlja,” je dejal Zelenski po srečanju z Macronom v Parizu, ki se mu je Merklova pridružila preko video povezave.

Izrazil je tudi upanje, da bodo na vzhodu Ukrajine, kjer se ukrajinska vojska že leta spopada s proruskimi separatisti, znova vzpostavili prekinitev ognja prihodnji teden, ko se bodo sestali svetovalci voditeljev Rusije, Francije in Nemčije. Samo letos je bilo po njegovih besedah tam ubitih 30 ukrajinskih vojakov, večinoma so jih ubili ostrostrelci, je dodal.

Pred današnjimi pogovori so iz Kremlja nemško kanclerko in francoskega predsednika pozvali, naj uporabita svoj vpliv in prepričata Zelenskega, da bo Kijev spoštoval dogovore o prekinitvi ognja in da bo prenehal z vsemi provokacijami na vzhodu Ukrajine.

Source
STA
Back to top button