SlovenijaEvropa

Logar na konferenci v Rimu o skupnih sredozemskih dobrinah

Zunanji minister Anže Logar se je danes v Rimu udeležil mednarodne konference Rome MED 2021 – Sredozemski dialogi, na kateri so razpravljali o aktualnih vprašanjih v Sredozemlju ter regiji Bližnjega vzhoda in severne Afrike. Tokratni naslov je bil Sooblikovanje prehodov. Logar je na konferenci sodeloval na panelu o skupnih sredozemskih dobrinah.

 

 

Na panelu z naslovom Sredozemsko skupno dobro: pozitivni obeti za prihodnost širšega Sredozemlja je Logar opozoril, da sta ustvarjanje gospodarskega razvoja in stabilnost naravnih življenjskih virov v Afriki ključnega pomena za zmanjšanje migracijskega pritiska, so sporočili z MZZ.

“Pred nami je zahtevno obdobje in brez ustreznega ukrepanja bodo naše težave čez 30 let neobvladljive. Potrebujemo okrepitev sodelovanja med Evropsko unijo in Afriko ter osredotočenost vseh držav članic in Unije kot celote na Afriko,” je povedal. Poudaril je tudi pomen skupnega soočanja s podnebnimi spremembami in energetsko krizo ter boljše uporabe virov EU za naslavljanje skupnih izzivov.

Obenem je izpostavil ponos Slovenije, da se je letos priključila skupini EUMED, v kateri odlično sodelujejo tudi zunanji ministri. “Pomembno je, da države na obeh obalah Sredozemskega morja delimo vrednote in cilj, čeprav z različno hitrostjo, za skupno boljšo prihodnost,” je ocenil.

Kot so zapisali na zunanjem ministrstvu, je konferenca Rome MED ena osrednjih konferenc, posvečena dialogu na visoki ravni o aktualnih vprašanjih v Sredozemlju ter na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki. Tokrat je potekala že sedmič, in sicer v organizaciji italijanskega ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje ter Inštituta za mednarodne politične študije (ISPI).

Cilj konference je iskanje “pozitivne agende” in ponoven razmislek o tradicionalnih pristopih pri odzivanju na skupne izzive sredozemskega prostora, med katerimi so skupna varnost, migracije, skupna blaginja, civilna družba in kultura. Vključuje voditelje in predstavnike vlad, predstavnike civilne družbe, podjetij, medijev in akademske sfere.

Ob robu konference se je minister Logar srečal z italijanskim kolegom Luigijem Di Maiem. Govorila sta predvsem o dvostranskih vprašanjih med državama, pri čemer je Logar izrazil zadovoljstvo nad nedavno uzakonitvijo vladne uredbe o postopku vračanja Narodnega doma v Trstu slovenski narodni skupnosti.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button