AktualnoSlovenijaEvropa

Logar gosti zunanjega ministra Romunije

Poudarki zgodbe
  • Slovenija in Romunija imata dobre bilateralne odnose na vseh ravneh. Slovenija si prizadeva za poglobitev odnosov na političnem, kulturnem in gospodarskem področju. Romunija je kot mejnik med državami EU in državami, ki si prizadevajo za članstvo v evroatlantskih povezavah, piše na spletni strani slovenskega veleposlaništva v Bukarešti.

Zunanji minister Anže Logar bo danes na uradnem obisku v Sloveniji gostil romunskega kolega Bogdana Luciana Aurescuja. Obisk je namenjen krepitvi prijateljskih odnosov ter poglobitvi političnega dialoga in sodelovanja med državama na vseh ravneh, še posebej v luči bližnjega predsedovanje Slovenije Svetu EU.

Teme pogovorov med ministroma bodo vezane tudi na ostale aktualne evropske in mednarodne teme, kot so ukrepi za zajezitev širjenja in blažitev posledic pandemije Covida-19, transatlantski odnosi ter razmere na Zahodnem Balkanu.

Romunskega ministra bosta sprejela tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Slovenija in Romunija imata dobre bilateralne odnose na vseh ravneh. Slovenija si prizadeva za poglobitev odnosov na političnem, kulturnem in gospodarskem področju. Romunija je kot mejnik med državami EU in državami, ki si prizadevajo za članstvo v evroatlantskih povezavah, piše na spletni strani slovenskega veleposlaništva v Bukarešti.

Državi povezujejo prizadevanja za okrepljeno širitveno perspektivo za države Zahodnega Balkana. Pomen evropske perspektive držav Zahodnega Balkana sta med drugim izpostavila predsednika Slovenija in Romunije Borut Pahor in Klaus Iohannis med uradnim obiskom v Bukarešti januarja 2019. Romunija je ravno takrat prevzela predsedovanje Svetu EU.

Slovenija in Romunija uspešno sodelujeta tako v mednarodnih organizacijah, kot v regionalnem okvirju. Sodelovanje krepita v okviru EU in zveze Nato, obe sta tudi članici pobude Tri morja.

Source
STA
Back to top button