Litva odpravlja izredne razmere na meji z Belorusijo

Litovska premierka Ingrida Šimonyte je danes sporočila, da se je tok migrantov, ki poskušajo iz Belorusije priti v Litvo, ustavil. Zato bo ta v soboto odpravila izredne razmere, ki jih je novembra razglasila na obmejnem območju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

 

“Po informacijah, ki so nam na voljo, se je tok migrantov ustavil,” je za baltsko tiskovno agencijo BNS v Vilniusu povedala Šimonytejeva.

Na tisoče migrantov je več mesecev poskušalo priti iz Belorusije na Poljsko in v baltske države, ki ležijo na vzhodni meji Evropske unije. Vlada v Vilniusu se je odzvala s poostrenim nadzorom na meji in gradnjo več sto kilometrov dolge ograje.

Litva od avgusta 2021 migrante zavrača, vendar je mejo nezakonito prečkalo skoraj 4200 ljudi, ki so zaprosili za azil. Mejna straža je prehod preprečila 8100 ljudem.

Za odpravo izrednih razmer na meji z Belorusijo se je nedavno zavzel tudi litovski predsednik Gitanas Nauseda, ki je dejal, da so izredne razmere “res močan instrument, ki ga moramo uporabiti v določenih izjemnih okoliščinah,” in dodal, da bi lahko zakonodajalci ponovno uvedli uredbo, če bi se problem znova zaostril.

Zahod beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka obtožuje, da namerno vabi ljudi s kriznih območij v Belorusijo kot odgovor na gospodarske sankcije proti beloruskemu režimu in jih nato pošilja na mejo z EU. Lukašenko je obtožbe zanikal.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button