Litovci tožijo Gorbačova zaradi sovjetske agresije

Šest Litovcev, ki so med sovjetsko okupacijo v času prizadevanj za neodvisnost baltskih držav, izgubili sorodnike, je danes vložilo tožbo proti nekdanjemu sovjetskemu voditelju Mihailu Gorbačovu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

 

Skupina Litovcev je tožbo sprožila točno 31 let po napadu sovjetskih sil januarja 1991, v katerem je bilo ubitih 14 ljudi, več kot 700 pa je bilo ranjenih.

Leta 2019 je litovsko sodišče zaradi vojnih zločinov obsodilo več deset sovjetskih uradnikov, vendar pa je državno tožilstvo zavrnilo preiskavo proti Gorbačovu, ki je v času napada na oblasti. Zavrnitev je razjezila mnoge, ki so iskali pravico za sovjetsko agresijo.

V civilni tožbi je navedeno, da je imel Gorbačov nadzor nad sovjetsko vojsko, vendar ni ustavil zločina nad Litovci, ki so po 50 letih sovjetske okupacije iskali svobodo.

“Jasno je, da dejanja vojaških sil ne bi bila mogoča brez usklajevanja z Gorbačovom,” je dejal Robertas Povilaitis, ki je v napadu izgubil očeta. Dodal je, da je sojenje za vojne zločine zelo pomembno, a brez upoštevanja odgovornosti vrhovnega poveljnika pravica ni popolna.

Napad 13. januarja 1991 na ključne stavbe, ki jih je varovalo več deset tisoč miroljubnih podpornikov neodvisnosti, je bil del neuspešnih prizadevanj Kremlja, da Litvo po njeni odcepitvi marca 1990 spravi na kolena.

Večina od 67 oseb, ki so bile v Litvi zaradi napada obsojene vojnih zločinov, na sojenju ni bilo prisotnih. To vključuje tudi nekdanjega sovjetskega obrambnega ministra Dmitrija Iazova, ki je umrl leta 2020.

Medtem ko je bilo več litovskih uradnikov zaradi svojih dejanj priprtih, pa so drugi osumljenci ostali nedosegljivi v Rusiji in Belorusiji.

Odnosi med Rusijo in Litvo so bili od osamosvojitve zlasti od vstopa baltske države v Evropsko unijo in Nato leta 2004 zelo napeti.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button