EUSosednje državeAlpe-AdriaEvropa

Lavrov na obisku v Zagrebu: “EU ni pripravljen na dobre odnose z Rusijo.”

Hrvaška in Rusija podpisali sporazuma o diplomatskem in kulturnem sodelovanju

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je med uradnim obiskom v Zagrebu izrazil obžalovanje, da Evropska unija ni pripravljena na normalne odnose z Rusijo. Ocenil pa je, da ima Rusija dobre in konstruktivne odnose s Hrvaško.

Lavrov je prispel v Zagreb po torkovem obisku Bosne in Hercegovine ter Srbije. Njegov obisk Hrvaške so letos morali že dvakrat preložiti zaradi pandemije covida-19, je na skupni novinarski konferenci spomnil hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman. Dolgoletni ruski zunanji minister je bil na Hrvaškem nazadnje decembra 2004.

Grlić Radman in Lavrov sta potrdila, da je še veliko prostora za poglobitev dvostranskih odnosov med Hrvaško in Rusijo, zlasti na področjih turizma, gospodarstva, znanosti in tehnologije. Hrvaška in Rusija sta podpisali tudi dva sporazuma o kulturnem in diplomatskem sodelovanju za naslednji dve leti.

Vodjo ruske diplomacije se srečuje tudi predsednikoma hrvaške vlade in države Andrejem Plenkovićem in Zoranom Milanovićem. Lavrov se bo udeležil tudi slovesne otvoritve novega poslopja ruskega veleposlaništva v Zagrebu.

Ministra Hrvaške in Rusije se poleg hrvaško-ruskih odnosov pogovarjala tudi o odnosih med Evropsko unijo in Rusijo ter tudi o drugih mednarodnih vprašanjih.

Lavrov zavrača obtožbe o zastrupitvi Navalnega

Lavrov je v odgovoru na novinarsko vprašanje zavrnil obtožbe, da so ruske oblasti odgovorne za zastrupitev vodje ruske opozicije Alekseja Navalnega. Zatrdil je, da Nemčija za to ni predstavila nobenih dokazov.

Ruski zunanji minister je sodeloval pri odprtju novih prostorov ruskega veleposlaništva v Zagrebu. Foto: EPA

Zavrnil je tudi obtožbe na račun Rusije glede domnevnih hekerskih napadov na institucije v ZDA, ki naj bi po navedbah ameriških medijev prišli iz Rusije. Povedal je, da v Moskvi niso prejeli nobenih uradnih ugovorov ZDA glede hekerskih napadov.

Med drugim je izjavil, da ZDA ovirajo odnose Rusije s sredozemskimi državami, posebej ko gre za vojaško-tehnično sodelovanje. Poudaril je, da ZDA prav tako “izpodrivajo pravoslavje kjerkoli lahko, tudi v Ukrajini“.

Glede novega sporazuma Washingtona in Moskve o omejevanju jedrskega orožja je dejal, da bodo počakali na stališča prihodnje administracije v ZDA pod vodstvom novega ameriškega predsednika Josepha Bidna.

“Treba je upoštevati stališče Republike Srbske o nevtralnosti BiH-a”

Lavrov je še potrdil, da sta se z Grlić Radmanom strinjala, da je treba daytonski sporazum v BiH spoštovati, torej da je treba spoštovati enakopravnost treh konstitutivnih narodov in dveh entitet. Glede ambicij BiH za članstvo v Natu pa je ponovil, da Rusija ne ovira BiH na tej poti, a je ponovil, da je treba upoštevati tudi stališče Republike srbske o vojaški nevtralnosti BiH-a.

 

Via
STA
Source
rtvslo.si

Povezani Članki

Back to top button