Lastnik British Airways in Iberie zaradi pandemije lani s 6,9 milijarde evrov izgube

Skupina IAG, ki je med drugim lastnica letalskih družb British Airways in Iberia, je lani zaradi pandemije covida-19 in težav letalskega sektorja beležila 6,9 milijarde evrov čiste izgube. V predhodnem letu je imela skupina 1,9 milijarde evrov čistega dobička. Prihodki IAG so lani upadli za skoraj 70 odstotkov na 25,5 milijarde evrov.

Število potnikov je lani občutno upadlo zaradi pandemije in omejitev, povezanih s potovanji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izvršni direktor IAG Luis Gallego je ob objavi poslovnih rezultatov pojasnil, da so lani dosegli le 33,5 odstotka zasedenosti letal iz leta 2019. Tudi letošnje leto pa razmere zaradi pandemije in vladnih omejitev po svetu ostajajo zaostrene.

IAG, ki je med drugim tudi lastnik irske letalske družbe Aer Lingus, je v težavnem postopku zmanjševanja stroškov, doslej pa je odpustil že na tisoče zaposlenih. V British Airways so odpustili četrtino od 10.000 zaposlenih.

Pandemija je prizadela vse letalske družbe, ki se soočajo z občutnim padcem prometa in števila potnikov. Zaradi pandemije in zastoja pri cepljenju pa letos ni pričakovati hitrega okrevanja, pravijo analitiki.

Source
STA
Back to top button