HeadlineAktualnoEvropa

Laschet se je po izvolitvi za predsednika CDU zahvalil za zaupanje in pošteno kampanjo

Novi predsednik Nemških krščanskih demokratov (CDU) Armin Laschet se je v prvem odzivu na današnjo izvolitev zahvalil za zaupanje in pošteno predvolilno kampanjo. “Zavedam se odgovornosti, ki je povezana s tem položajem. Sedaj je pomembno, da se bo CDU dobro odrezala na deželnih volitvah v prihodnjih nekaj tednih,” je še dejal.

 

Obema svojima protikandidatoma za predsednika CDU, odvetniku Friedrichu Merzu in nekdanjemu okoljskemu ministru Norbertu Röttgenu, se je zahvalil za pošteno predvolilno kampanjo v zadnjih desetih mesecih.

“Tako dolga predvolilna kampanja v sebi vedno skriva nevarnost krepitve nasilja, razdraženosti in zaostrovanja,” je še dejal Laschet in Merzu sporočil, da si tudi v prihodnosti želi sodelovanja z njim, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tako Merz kot Röttgenu sta Lachetu že čestitala za zmago in mu v letošnjem volilnem letu zaželela veliko uspeha. Pred nami je “zelo naporen čas za vse”, je še dejal Merz, ki danes ni želel razkriti, kako po porazu vidi svojo nadaljnjo vlogo v stranki.

Röttgen je v odzivu dejal, da stoji za svojimi besedami in napovedal, da bo z vsemi silami podprl Lascheta. “Lahko se zaneseš name. Sedaj moramo sestaviti ekipo,” je še dejal.

Laschet je bil danes na digitalnem kongresu CDU v drugem krogu glasovanja izvoljen s podporo glasov 521 od 991 delegatov.

Dosedanja predsednica nemških krščanskih demokratov (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer se je položaju odpovedala pred skoraj letom dni. V petek ob začetku kongresa je pozvala k enotnosti stranke po izvolitvi novega predsednika. Izbor novega predsednika stranke so zaradi pandemije covida-19 večkrat preložili, nato pa so se sprijaznili z razmerami in pripravili digitalni kongres.

Z izborom novega predsednika CDU se v Nemčiji začenja super volilno leto. V šestih deželah bodo letos volili deželne parlamente, vrhunec pa bodo parlamentarne volitve 26. septembra.

Source
STA
Back to top button