Kurz: V roku 100 dni bo vsak dobil priložnost, da se cepi proti covidu-19

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v soboto v velikonočni poslanici napovedal, da bo vsak državljan, ki si to želi, v roku 100 dni dobil priložnost, da se cepi proti covidu-19. V kolikor bodo v državi že prejeli rusko cepivo Sputnik, pa bodo ta cilj dosegli še prej, je dodal. Ob tem je napovedal predvideno odprtje države v maju.

 

Čeprav nekateri proizvajalci dobavljajo le okoli 50 odstotkov dogovorjenih količin cepiva proti covidu-19, bodo dobili vsi, ki se želijo cepiti, v roku 100 dni možnost, da prejmejo prvi odmerek cepiva. To pa se bo zgodilo še hitreje, ko bo odobreno tudi cepivo Sputnik, je povedal Kurz v videu, objavljenem na Facebooku.

Pojasnil je, da želijo v aprilu cepiti vse, ki so starejši od 65 let, v maju vse, ki so starejši od 50 let, nato pa bo cepivo na voljo za vse starostne skupine. S precepljenostjo starejših v maju pa se bodo izboljšale tudi razmere v bolnišnicah, je prepričan Kurz. Zato bodo lahko takrat ljudje znova začeli uživati v turizmu, gastronomiji, kulturi in športu, je dodal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

“Koronavirus bo minil,” je zagotovil kancler. Po njegovem se bo življenje vrnilo v normalne tirnice poleti, čas do takrat pa je ob novih različicah sars-cov-2 težko predvideti, je dodal.

V Avstriji so trenutno najbolj prizadete predvsem vzhodne dežele, kjer so predvidoma do 11. aprila v veljavi strogi ukrepi za zajezitev širjenja okužbe. Pri naših severnih sosedih so sicer v soboto poročali o 3283 novih okužbah, umrlo je 37 ljudi. V bolnišnicah je bilo v soboto na zdravljenju 2197 covidnih bolnikov, od tega 531 na intenzivni negi.

V zadnjih 24 urah pa so potrdili še 2743 novih okužb, kar je okoli sto več kot pred enim tednom. V povezavi s covidom-19 je v zadnjem dnevu umrlo še 14 ljudi. Incidenca števila okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjem tednu je 250,4. V zadnjem dnevu je naraslo tudi število hospitalizacij, v bolnišnicah se danes namreč zdravi 2213 covidnih bolnikov, od tega 554 na intenzivni negi.

Source
STA
Back to top button