Kurz: Pri cepivih se ne smemo več zanašati na Bruselj. V Furlaniji-Julijski krajini rast okužb.

WHO: Virus ima še vedno nadzor nad širjenjem

Avstrija se v prihodnje glede cepljenja proti covidu-19 ne bo več zanašala na Evropsko unijo, ampak bo na področju razvoja cepiva okrepila sodelovanje z Izraelom, je napovedal kancler Sebastian Kurz. V Trstu in okolici medtem okužbe hitro naraščajo.

 

Kurz je pred odhodom v Izrael dejal, da se države v okviru t. i. skupine Prvih akterjev “ne bodo več zanašale na EU in bodo skupaj z Izraelom v prihodnjih letih proizvajale cepiva druge generacije za nadaljnje mutacije novega koronavirusa ter skupaj raziskovale možnosti zdravljenja”.

Skupina Prvih akterjev je nastala lani na pobudo Avstrije. V njej so države, ki so se dobro spopadle s prvim valom epidemije, med njimi Danska, Norveška, Grčija, Češka, Izrael, Singapur, Avstralija in Nova Zelandija.

Kurz se bo še pred odhodom v Izrael sestal s predstavniki vodilnih avstrijskih farmacevtskih podjetij. Kot je še pojasnil, je bil dostop do cepiv s posredovanjem EU-ja pravilen, vendar je Evropska agencija za zdravila prepočasna pri izdajanju dovoljenj za cepiva, prihaja pa tudi do težav pri dobavi cepiv. “Zato se moramo pripraviti na nove mutacije in ne smemo biti več odvisni od EU-ja pri proizvodnji cepiv druge generacije,” je poudaril. Glede na ocene strokovnjakov se bosta morali vsako leto proti covidu-19 cepiti dve tretjini prebivalstva.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v ponedeljek napovedal, da namerava s Kurzem in dansko premierko Mette Frederiksen govoriti o sodelovanju na področju proizvodnje cepiv. Izrael velja za eno najuspešnejših držav pri cepljenju prebivalstva. Od sredine decembra so najmanj enkrat cepili že okoli polovico državljanov.

V Lombardiji zaostrujejo protikoronske ukrepe, o tem razmišljajo tudi v Trstu

Zaradi strahu pred širjenjem bolj nalezljivih različic novega koronavirusa so se oblasti v Lombardiji odločile, da bodo v nekaterih provincah zaostrile ukrepe za zajezitev pandemije. Deželna vlada v Lombardiji je za provinco Como ter več občin v provincah Mantova, Cremona, Pavia ter v bližini Milana uvedla strožje ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, ki bodo začeli veljati v sredo.

V okviru zaostritve bodo omejili javno življenje, kar pomeni zaprtje barov, restavracij in večine trgovin. Prebivalci na javnih prostorih ne bodo smeli več uživati hrane in pijače, domove pa bodo lahko zapustili le za nujne opravke. Tudi šolanje se bo spet preselilo na splet. Celotna Lombardija je sicer trenutno v oranžnem območju, opisani ukrepi pa običajno veljajo za rdeča območja.

Razmere so zaskrbljujoče tudi na območju Furlanije-Julijske krajine. Število okužb se je v zadnjem tednu povečalo za skoraj 60 odstotkov, predvsem zaradi angleške različice, je sporočil predsednik FJK-ja Massimiliano Fedriga. V deželi bodo predvidoma danes odločali o morebitni zaostritvi ukrepov. Fedriga je ocenil, da je bolje takoj zaostriti ukrepe za obdobje dveh ali treh tednov ob pričakovanju, da se stanje izboljša v aprilu, kot da bi se poslabšanje epidemiološkega stanja zavleklo več tednov ali mesecev.

Na Češkem zaprtje javnega življenja

Češka je znova za najmanj tri tedne popolnoma zaprla javno življenje; gibanje je omejeno na občine, zaprli so vrtce in šole. Območja, kjer ljudje živijo, lahko zapuščajo le še izjemoma, policija ob pomoči vojske pa od danes izvaja strog nadzor na cestah in vlakih.

Zaradi policijskega nadzora so marsikje nastajali zastoji. Pri nadzoru več kot 25.000 policistom pomaga okoli 5000 vojakov. Odhod na delo, k zdravniku in k upravnim organom je sicer upravičen razlog za prečkanje okrajnih meja, a le, če ima oseba pri sebi ustrezno pisno potrdilo. Na spletu se vrstijo kritike novih omejitev in komentarji, da se celo v komunističnih časih kaj takega ni dogajalo.

Epidemiološka slika na Češkem je najslabša v Evropski uniji in med najslabšimi na svetu. Po zadnjih podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) so v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev na Češkem potrdili kar 1120 novih okužb.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button