Kurti pozval k umiku “huliganov” s severa Kosova

Kosovski premier Albin Kurti je danes komentiral dogajanje na severu države, rekoč da se morajo za umiritev napetosti “huligani” umakniti z ulic, istočasno pa naj se hitro in v celoti implementirajo dogovorjeni sporazumi. Kosovski voditelj je bil na konferenci Globsec v Bratislavi kritičen tudi do mednarodne skupnosti.

Po Kurtijevem prepričanju bi se morali najprej z ulic umakniti srbski “huligani”, temu pa bi lahko sledilo zmanjšanje števila kosovskih policistov. Kurti hkrati želi, naj se prične z izvajanjem sporazumov med Beogradom in Prištino, poroča spletni portal kosovskega časnika Koha Ditore.

Kurti je izrazil prepričanje, da je prisotnost policije na severu Kosova smiselna, dokler so na ulicah “kriminalne tolpe”, ki rišejo grafite s črko Z in občudujejo ruskega predsednika Vladimirja Putina ter rusko okupacijo Ukrajine.

Kosovski premier je komentiral nasvete iz tujine, naj novoizvoljeni župani opravljajo svoje dolžnosti zunaj občinskih stavb, pred katerimi vsakodnevno vztrajajo srbski protestniki. Kot je sporočil v slovaški prestolnici, je presenečen nad odzivi mednarodne skupnosti, ki je priznala rezultate volitev na severu, zdaj pa nasprotuje temu, da izvoljeni predstavniki delujejo znotraj uradnih občinskih poslopij.

Svoje poglede je Kurti danes v Bratislavi predstavil tudi posebnemu odposlancu EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslavu Lajčaku ter visokemu zunanjepolitičnemu predstavniku EU Josepu Borrellu. Ta je na Twitterju stanje na Kosovu označil kot nevarno in nevzdržno.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zaradi napetosti na severu Kosova odpovedal udeležbo na konferenci Globsec.

Kritike na račun ravnanj kosovskih oblasti je danes podal francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je v Bratislavi dejal, da je za napetosti kriva Priština. Poskuse kosovskih oblasti, da prevzamejo v upravljanje občinska poslopja na severu, je kritiziral tudi ameriški veleposlanik v Beogradu Christopher Hill. Ponovno se je oglasila tudi Moskva, kjer je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pozval k spoštovanju kosovskih Srbov.

Ponedeljkovi spopadi na severu Kosova so izbruhnili, potem ko se je več sto Srbov zbralo pred občinskimi poslopji. Zahtevali so umik kosovske policije ter novoizvoljenih županov, etničnih Albancev.

Srbi na severu Kosova se namreč niso udeležili aprilskih lokalnih volitev in nočejo sprejeti albanskih novoizvoljenih županov v občinah, kjer Srbi predstavljajo več kot 95 odstotkov prebivalstva.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button