EUEvropa

Kuleba pozval EU, naj ne opusti načrtovanega embarga na rusko nafto

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je danes ob robu srečanja zunanjih ministrov G7 v nemškem Wangelsu posvaril, da bi opuščanje embarga na rusko nafto v okviru novega paketa sankcij EU pomenilo konec enotnosti povezave. Obenem je države G7 pozval, naj predajo zaseženo rusko premoženje, s katerim bi lahko obnovili Ukrajino.

 

 

“Če bodo sprejeli ta paket brez embarga na nafto, verjamem da bo (ruski) predsednik (Vladimir) Putin to proslavil, ker bo to prvi primer razbitja enotnosti Evropske unije zaradi stališča ene države – Madžarske,” je posvaril Kuleba.

Madžarska iz Rusije prejme okoli 65 odstotkov nafte, premier Viktor Orban pa je načrte EU glede embarga primerjal z jedrsko bombo za madžarsko gospodarstvo.

Bruselj je sicer predlagal izjemo za Madžarsko do konca leta 2023, vendar Budimpešta postavlja dodatne pogoje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Za madžarskimi stališči je več političnih kot gospodarskih argumentov,” je ocenil Kuleba.

Ukrajinski minister je pozval EU, naj naredi vse za uvedbo prepovedi. “Ne vmešavamo se v njihovo razpravo, ampak gre za ključen trenutek, ko bomo videli, ali bo enotnost EU obstala ali propadla,” je posvaril.

Skupino sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav G7 je ukrajinski zunanji minister ob tem tudi pozval, naj Ukrajini predajo zaseženo rusko premoženje.

“Danes sem prosil države članice skupine G7, naj sprejmejo ustrezno zakonodajo in uvedejo vse potrebne postopke za zaseg ruskega premoženja in da se ga preda Ukrajini, ki bi ta sredstva uporabila za obnovo države,” je povedal Kuleba.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button