Krmilo EU prevzema Portugalska

Portugalska danes od Nemčije prevzema šestmesečno predsedovanje Svetu EU. To bo tretje predsedstvo v primežu pandemične nepredvidljivosti. Vodilo portugalskega predsedstva bo zagotoviti pravično, zeleno in digitalno okrevanje od pandemije. Prednostna naloga pa je tudi krepitev socialnega stebra in strateške avtonomije Evrope.

Covid-19 je najprej marca sredi predsedovanja presenetil Hrvaško, nato je zaznamoval nemško predsedovanje, narekoval pa bo tudi utrip portugalskega v prvi polovici prihodnjega leta. Za Portugalsko bo predsedovala Slovenija in v tem trenutku ni jasno, kako močan bo njegov vpliv takrat.

Blažitev posledic pandemije bo ključna prioriteta portugalskega predsedstva. V prvih mesecih prihodnjega leta bo treba odobriti nacionalne načrte za črpanje sredstev iz sklada za okrevanje.

Portugalsko predsedstvo napoveduje tudi prizadevanja za odporno, socialno, zeleno, digitalno in globalno Evropo, pri čemer je v ospredju vprašanje krepitve strateške avtonomije, ki je v minulih mesecih močno razdelila članice.

Portugalska, ki se je uniji pridružila leta 1986, predseduje četrtič, drugič v okviru predsedujočega tria skupaj z Nemčijo in Slovenijo. Logotip predsedovanja jemlje navdih iz evropske zastave in preobrazi dvanajst zvezd v unijo sedemindvajsetih, pri čemer ustvari širšo, bolj raznoliko in povezano strukturo.

Tako Portugalska kot za njo Slovenija bosta tokrat prvič predsedovali po uveljavitvi lizbonske pogodbe decembra 2009, ki je prinesla stalnega predsednika Evropskega sveta in zunanjepolitičnega predstavnika ter tako bistveno omejila vlogo predsedujoče države. Predsedstvo sicer še vedno vodi sestanke devetih od desetih konfiguracij Sveta EU, torej tudi zasedanja vseh ministrov, razen zunanjih.

Source
STA
Back to top button