Kovačevski predstavil novo makedonsko vlado

Kandidat za predsednika makedonske vlade Dimitar Kovačevski je danes predsedniku parlamenta Talatu Xhaferiju predal predlog o oblikovanju nove vlade in osnutek vladnega programa. Program nove vlade bo osredotočen na soočanje z energetsko krizo, ohranjanje življenjskega standarda in krepitev gospodarstva.

 

 

Kovačevski je v ponedeljek pozno zvečer na novinarski konferenci predstavil imena novih ministrskih kandidatov. Nova vlada bo vključevala kandidate, ki jih predlagajo tako premierjevi socialdemokrati (SDSM) kot njihovi koalicijski partnerji, DUI, LDP in Alternativa, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kovačevski je na vprašanje, zakaj ni predlagal popolnoma nove vlade, odgovoril, da je, ko gre za ministre SDSM, bila odločitev o ohranitvi določenih ministrov v posameznih resorjih sprejeta na podlagi analiz, ki so pokazale, da so v teh resorjih dosegli dobre rezultate.

Nekateri nekdanji ministri niso vključeni v novo vlado, saj se, kot je dejal, po odstopu Zorana Zaeva s premierskega položaja ne vidijo v novi vladni ekipi.

“Program vlade je nadaljevanje legitimnosti, zagotovljene na volitvah leta 2020, vključuje pa tudi gospodarske zaveze nove koalicijske partnerice Alternativa ter nove programske cilje, ki izhajajo iz novih izzivov te vlade,” je Kovačevski dejal ob predstavitvi vladnega programa. Zavezal se je, da je reševanje energetske krize, ki je zajela tudi Evropo, glavna prednostna naloga vlade.

“Naša druga prednostna naloga je ohraniti življenjski standard državljanov in podjetij spričo gospodarske krize, ki jo je povzročila energetska kriza, tretja pa je izpolniti cilje v zvezi z velikimi infrastrukturnimi projekti, odobrenimi v okviru proračuna za leto 2022,” je dodal v svojem govoru.

Na vprašanje o zavezanosti države vključevanju v EU je kandidat za predsednika vlade poudaril, da tudi to ostaja strateški cilj vlade. Prav tako je Kovačevski v vladni program vključil pobudo za regionalno sodelovanje Odprti Balkan.

“Izziv, ki ga imamo z Republiko Bolgarijo, je prav tako zapisan v programu in le z dialogom, osredotočenim na prihodnost, lahko najdemo obojestransko sprejemljivo rešitev,” je dodal.

Makedonski parlament bo o novi ministrski ekipi predvidoma glasoval v soboto.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button