Korak naprej v združevanju Fiat Chryslerja in PSA

Delničarji francoskega koncerna PSA, pod okrilje katerega spadajo avtomobilske znamke Peugeot, Citroen in Opel, so prižgali zeleno luč združitvi z italijansko-ameriškim proizvajalcem Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Tudi delničarji slednjega bodo o združitvi odločali danes. Z združitvijo bi nastalo četrto največje avtomobilsko podjetje na svetu.

 

Predlagano združitev je podprla velika večina delničarjev, so po izredni skupščini, ki je zaradi pandemije covida-19 potekala prek spleta, sporočili iz PSA. “Pripravljeni smo na to združitev,” je dodal izvršni direktor Carlos Tavares, ki bo tudi vodil novonastalo združeno podjetje.

Ocenil je, da gre za zgodovinski trenutek, ob tem pa dodal, da bo kmalu znan tudi datum združitve. Današnja zelena luč delničarjev PSA je sledila decembrski odobritvi Evropske komisije.

Z združitvijo PSA in FCA bi nastalo četrto največje avtomobilsko podjetje na svetu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Skupno podjetje se bo imenovalo Stellantis, še naprej pa bodo avtomobile prodajali pod obstoječimi znamkami. Pod okrilje novega podjetja bodo med drugim sodile znamke Opel, Peugeot, Citroen, Chrysler, Jeep, Alfa Romeo, Lancia, Abarth in Dodge.

Podjetji sta združitev napovedali decembra 2019. Pred pandemijo sta Fiat Chrysler in PSA skupaj prodala okoli 8,7 milijona vozil letno, skupni promet pa je predlani dosegal okoli 170 milijard evrov. Večji proizvajalci so le Volkswagen, Toyota in francosko-japonski Renault-Nissan, še poroča dpa.

Source
STA
Back to top button