Evropa

Kopenska meja med Španijo in Marokom po dveh letih ponovno odprta

Maroko in Španija sta v ponedeljek po dveh letih ponovno odprla kopensko mejo med Marokom ter španskima enklavama Ceuta in Melilla. Meja je bila zaprta zaradi pandemije novega koronavirusa, ponovno odprtje pa je za zdaj omejeno na prebivalce schengenskega območja in njihove družinske člane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

 

Po 31. maju se bo meja odprla tudi za čezmejne delavce. Pomorski promet med državama je stekel že 12. aprila.

Meje so bile v središču velikega spora lani, ko je Madrid dovolil, da se vodja gibanja za neodvisnost Zahodne Sahare Brahim Ghali v španski bolnišnici zdravi zaradi covida-19, kar je močno razburilo Rabat.

Marca letos se je Španija odločila končati diplomatsko krizo z Marokom, tako da je spremenila svoje desetletje dolgo stališče nevtralnosti in podprla težnje Maroka po razglasitvi Zahodne Sahare za avtonomno provinco pod nadzorom Maroka. Ta nekdanja španska kolonija je sicer de facto pod nadzorom Maroka od konca 70. let prejšnjega stoletja dalje.

Ceuta in Melilla predstavljata edino kopensko mejo Evropske unije z Afriko in sta zato že dolgo magnet za afriške migrante, željne lepše prihodnosti v Evropi. Španija in Maroko sta se po spravi zavezala, da bosta okrepila skupni nadzor nezakonitih migracij na morju in okrepila vračanje migrantov iz Evrope v Afriko.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button