Kiriakidesova evropskim poslancem obljubila več informacij o pogodbah o nakupu cepiv

Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides je danes evropskim poslancem obljubila več informacij o pogodbah o nakupu cepiv proti covidu-19, ki jih je komisija sklenila s farmacevtskimi podjetji. Poudarila je, da so cepiva “mogočen instrument v naših rokah”.

 

“Vaš poziv k transparentnosti sem slišala jasno in glasno,” je v razpravi v Evropskem parlamentu povedala Kiriakidesova. Poslancem je zagotovila več informacij o pogodbah o nakupu cepiv, ki jih je komisija sklenila s farmacevtskimi podjetji.

Izrazila je upanje, da bodo prvemu podjetju, ki je dovolilo vpogled v pogodbo, sledila še druga. Dostop do pogodbe je doslej omogočilo zgolj podjetje CureVac.

Dejala je še, da so cepiva proti covidu “mogočen instrument v naših rokah, s katerim bomo postopoma končali to pandemijo”. “Upam, da bodo v prihodnjih tednih odobrena dodatna cepiva,” je dodala. Pri tem je spomnila na švedsko-britansko podjetje AstraZeneca, ki je pri Evropski agenciji za zdravila (Ema) zaprosilo za pogojno dovoljenje za promet s svojim cepivom. Ema naj bi o njem odločila do konca meseca.

Poudarila je tudi, da ima EU mednarodno odgovornost, da tudi sosednjim državam in partnerjem pomaga pri zagotavljanju cepiv. “Želimo zagotoviti, da bo vsakdo, ki ga potrebuje, tudi dobil cepivo. Povsod po svetu,” je izpostavila.

Ob tem je komisarka izrazila obžalovanje, da je v EU umrlo že več kot 400.000 covidnih bolnikov. “Z novimi različicami novega koronavirusa pa smo še daleč od zmage nad to pandemijo,” je dodala.

Source
STA
Back to top button