Karel III. razglašen za kralja tudi v Walesu, na Škotskem in Severnem Irskem

Podobno kot v soboto v Londonu je bil novi kralj Karel III. danes razglašen za kralja še v Walesu, na Škotskem in Severnem Irskem. Množice ljudi so se zbrale na gradu v Cardiffu, na osrednji ulici Edinburgha ter pred gradom Hillsborough na Severnem Irskem in poslušale razglasitev, poroča BBC News.

 

Na gradu v Cardiffu so poleg fanfar in uradne razglasitve v angleščini in valižanščini zadoneli tudi vzkliki Hura in streli iz pušk. Ob tej priložnosti se je na gradu zbralo več tisoč ljudi. Več sto jih je ostalo pred grajskim obzidjem.

Wales ima za novega kralja poseben pomen. Njegova mati Elizabeta II. ga je pri devetih letih imenovala za valižanskega princa in uradno je ta naziv prevzel na slovesnosti leta 1969, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zdaj naziv valižanskega princa prevzema njegov sin William, njegova soproga Kate pa postaja valižanska princesa, kar je bila nekoč Charlesova prva žena Diana. Po smrti Diane leta 1997 je bila tehnično gledano valižanska princesa tudi Charlesova druga žena Camilla, a ta naziva nikoli ni nosila.

Karel III. je bil danes razglašen za kralja tudi na Škotskem in Severnem Irskem. Ko je zadonel poziv Bog obvaruj kralja v Edinburgu, je bilo sicer slišati tudi nekaj negodovanja. V tem mestu je protestnica nekaj minut pred razglasitvijo dvignila transparent s pozivom k odpravi monarhije, a so jo policisti odvedli, še poroča dpa.

V prihodnjih dneh naj bi Karel III. in njegova soproga obiskala vse štiri dežele, ki sestavljajo Združeno kraljestvo. Na poti v Edinburgh pa je danes krsta kraljice Elizabete II., ki je umrla v četrtek na gradu Balmoral. Tam bo ostala do torka, ko jo bodo z letalom prepeljali v London, kjer bo 19. septembra pogrebna slovesnost z državniškimi častmi.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button