Evropa

Johnson spričo blokade dela severnoirskega parlamenta v Belfast

Britanski premier Boris Johnson bo v ponedeljek obiskal Belfast, je danes sporočila vodja republikanske stranke Sinn Fein na Severnem Irskem Michelle O’Neill. Velika zmagovalka nedeljskih volitev se je sicer danes ob poskusu imenovanja novega predsednika parlamenta soočila z blokado s strani poslancev unionistične stranke DUP.

 

 

Michelle O’Neill je novinarjem dejala, da se je osebno slišala z Johnsonom in mu sporočila, naj preneha ugajati unionistom iz stranke DUP, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Iz pisarne britanskega premierja teh navedb še niso komentirali.

Probritanski unionisti, ki so doslej vedno zasedali mesto prvega ministra na delu irskega otoka pod upravo Londona, so se po presenetljivem volilnem porazu odločili, da bodo vstop v vlado pogojevali z reševanjem odprtih vprašanj v zvezi z brexitom, predvsem z odpravo severnoirskega protokola.

V ta namen so se pri DUP zavezali, da ne bodo podprli imenovanja novega predsednika parlamenta ter da ne bodo nominirali svojega kandidata na mesto namestnika prvega ministra, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Preprečitev imenovanja predsednika parlamenta pa v bistvu pomeni blokado dela novoizvoljenega parlamenta.

Severnoirski protokol je del izkupička pogajanj glede odnosov med EU in Veliko Britanijo po brexitu. Podpisan je bil ločeno od trgovinskega dogovora med Londonom in Brusljem, ker je Irska edina država EU, ki si deli kopensko mejo z Veliko Britanijo.

Z njim sta želeli strani preprečiti vrnitev stroge meje med Irsko in Severno Irsko in se tako izogniti novim konfliktom med zagovorniki in nasprotniki združitve obeh delov Irske. S tem namenom na meji Severne Irske z Irsko ni carin, je pa zato vse blago deležno nadzora, ko iz preostalih delov Združenega kraljestva prispe na Severno Irsko.

V preteklih dneh je več članov britanske vlade na čelu s premierjem Borisom Johnsonom napovedalo korake v smeri sprememb in celo ukinitve protokola. V Dublinu ob tem pozivajo k zadržanosti.

Že v torek je Johnson opozoril, da je severnoirski protokol pripravljen enostransko odpraviti. Kasneje je zatrdil tudi, da je njegova vlada dolžna obvarovati velikonočni sporazum iz leta 1998, ki je končal tri desetletja krvavega sektaškega nasilja na Severnem Irskem. “Severnoirskemu protokolu to ne uspeva in to moramo urediti,” je dejal.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button