Johnson odredil preiskavo obtožb o diskriminaciji nekdanje muslimanske članice vlade

Britanski premier Boris Johnson je odredil preiskavo trditev nekdanje muslimanske članice vlade Nusrat Ghani, da je bila s položaja odpuščena zaradi svoje vere. Trditve nekdanje državne sekretarke za promet so sicer sprožile nove težave za Johnsona, ki je pod pritiskom zaradi zabav na Downing streetu v času pandemije.

 

 

“Predsednik vlade je zaprosil uradnike, naj ugotovijo dejstva o tem, kaj dejansko se je zgodilo,” je dejal tiskovni predstavnik. Dodal je, da Johnson trditve Ghanijeve jemlje zelo resno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Johnson je sicer leta 2018 v časopisni kolumni sprožil številne kritike, ko je zapisal, da so muslimanke, ki nosijo burke, videti kot roparji bank.

Ghanijeva je pozdravila preiskavo, ki je bila napovedana po pogovorih z Johnsonom v nedeljo. “Kot sem povedala predsedniku vlade, želim le, da se to vzame resno in obtožbe raziščejo,” je danes 49-letna nekdanja državna sekretarka zapisala na Twitterju.

Johnson jo je sicer sprva pozval, naj vloži uradno pritožbo prek konservativne stranke. Toda ta je to zavrnila z utemeljitvijo, da se obtožba nanaša na delo vlade in ne stranke.

Ghanijeva, ki je bila s položaja razrešena leta 2020, je za Sunday Times povedala, da je bila njena vera označena za problematično na enem od sestankov na Downing Streetu. Prav tako ji je bilo rečeno, da se zaradi njene muslimanske vere sodelavci počutijo neprijetno, je dodala.

V ospredju sumov diskriminacije naj bi bil Mark Spencer, ki zagotavlja strankarsko disciplino v vrstah konservativnih poslancev. Obtožbe sicer odločno zanika, navaja AFP.

Spencer naj bi bil tudi med tistimi strankarskimi “biči”, ki jih je nek konservativni poslanec obtožil “izsiljevanja” vseh konservativnih poslancev, ki so bili kritični do Johnsona in njegovih zabav na Downing Streetu v času, ko je bilo druženje zaradi pandemije covida-19 praktično prepovedano.

Johnson se je sicer zaradi teh zabav znašel pod hudim pritiskom in pozivi k odstopu, tudi iz vrst lastne stranke. Udeležil naj bi se vsaj ene od teh zabav, vendar zanika, da bi kršil zakon. Za preiskavo je pooblastil višjo državno uslužbenko Sue Gray, ki naj bi poročilo izdala še ta teden, še poroča AFP.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button