EvropaSvet

Izrael je z Nemčijo sklenil sporazum o dobavi podmornic

Izrael in Nemčija sta se dogovorila o več milijard evrov vrednem sporazumu, v skladu s katerim bo nemško podjetje ThyssenKrupp Izraelu dobavilo tri nove podmornice, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Izrael naj bi prvo podmornico prejel v naslednjih devetih letih, je danes sporočilo nemško obrambno ministrstvo.

 

 

Dogovarjanje o nakupu treh podmornic razreda Dakar je bilo več let ustavljeno zaradi sumov korupcije.

Konec leta 2020 je bila nemška preiskava domnevne korupcije ustavljena zaradi pomanjkanja dokazov. V Izraelu pa preiskave proti več osebam, vpletenim v posel, še vedno potekajo.

Preiskovalci so zaslišali tudi nekdanjega predsednika vlade Benjamina Netanjahuja, vendar ga na koncu niso obravnavali kot osumljenca. Netanjahu je bil namreč osumljen, da je proti volji izraelske vojske in obrambnega ministrstva silil v nabavo podmornic.

Stroški sklenjenega posla, ki so bili prvotno ocenjeni na 1,8 milijarde evrov, so po navedbah nemškega obrambnega ministrstva od leta 2017, ko se je o njem prvič razpravljalo, narasli. Trenutno naj bi znašali približno tri milijarde evrov. Del stroškov bo krila nemška vlada.

Kljub obtožbam o korupciji je Nemčija sporočila, da je pripravljena podpreti prodajo. V preteklosti je nemška vlada takšne posle pogosto upravičevala z izjavami, da je odgovorna za varnost Izraela, poroča dpa.

Izrael je v preteklosti že kupil šest podmornic istega proizvajalca, tri nove pa bodo postopoma nadomestile starejše modele. Prodaja podmornic Izraelu je še posebej sporna, saj bi bile po mnenju strokovnjakov podmornice teoretično lahko oborožene z jedrskim orožjem.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button