Italijanski premier Conte odstopil

Italijanski premier Giuseppe Conte je danes italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli podal svoj odstop, ki ga je predsednik sprejel, so sporočili iz njegovega urada. Mattarella je pogovore s predstavniki političnih strank napovedal za sredo.

 

Iz urada italijanskega predsednika so sporočili, da je Mattarella danes sprejel premierja Conteja, ki mu je ponudil odstop. Predsednik je odstop sprejel. “Predsednik si bo vzel čas za odločitev in je vlado zaprosil, naj opravlja tekoče posle,” so navedli po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Prve pogovore s predstavniki političnih strank so v predsednikovem uradu napovedali za sredo popoldne.

V njegovih rokah je končna odločitev, saj je on tisti, ki imenuje mandatarja in lahko skliče predčasne volitve, če se ne najde vladne večine. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP obstajajo štiri možnosti razpleta krize. Med temi so tretja vlada pod vodstvom Conteja, oblikovanje nove vlade brez dosedanjega premierja, oblikovanje tehnokratske vlade in predčasne volitve.

Za odstop se je Conte odločil, ker mu v senatu ni uspelo zagotoviti zadostne podpore svoji vladi. Sredi meseca je namreč iz vlade izstopila manjša koalicijska partnerica Živa Italija (IV) nekdanjega premierja Mattea Renzija. Conte je šel nato po zaupnico v parlament in jo dobil v obeh domovih. Kljub temu pa je njegova vlada oslabljena, saj nima zagotovljene večine v senatu.

Odstopil je, tik preden bi senat v sredo odločal o reformi v pravosodju. V Renzijevi stranki jo načeloma še vedno podpirajo, a so že napovedali, da reforme ne bodo podprli. To pa pomeni, da bi lahko predlogi tudi padli, saj Contejeva vlada brez senatorjev IV nima večine v zgornjem domu italijanskega parlamenta.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button