Italijanski predsednik Mariu Draghiju podelil mandat za sestavo vlade

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je danes mandat za sestavo nove italijanske vlade podelil nekdanjemu predsedniku Evropske centralne banke (ECB) Mariu Draghiju, so sporočili iz Mattarellovega urada. Dodali so, da je Draghi sprejel mandat.

Nekdanji predsednik ECB bo zdaj opravil pogovore s parlamentarnimi strankami, na katerih bo skušal ugotoviti, ali bi imela morebitna vlada pod njegovim vodstvom zadostno podporo v italijanskem parlamentu, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ali bo dobil zadostno podporo med strankami s celotnega političnega spektra, je sicer še pod velikim vprašajem. V največji parlamentarni stranki Gibanje pet zvezd so zavrnili možnost, da bi podprli tehnično vlado pod Draghijevim vodstvom. Edina možna vlada je po njihovem mnenju politična vlada.

V skrajno desni stranki Liga Mattea Salvinija pa so ponovili poziv k predčasnim volitvam. “Suverenost pripada ljudstvu,” je povedal Salvini. S tem se je strinjala tudi njegova zaveznica Giorgia Meloni, ki vodi skrajno desno stranko Bratje Italije.

V desnosredinski stranki nekdanjega premierja Silvia Berlusconija medtem niso zaprli vrat za pogovore z novim mandatarjem. Tudi iz levosredinske Demokratske stranke, ki je bila del dosedanje koalicije pod vodstvom Giuseppeja Conteja, so sporočili, da so se “pripravljeni pogovarjati za dobro države”.

Mattarellovo potezo je pozdravil tudi vodja stranke Živa Italija Matteo Renzi, ki je z izstopom svoje stranke iz vlade sprožil aktualno politično krizo.

Italijanski predsednik je mandat za sestavo vlade Draghiju podelil, potem ko mu je predsednik poslanske zbornice Roberto Fico v torek sporočil, da stranke dosedanje koalicije ne morejo več sestaviti nove vlade.

Source
STA
Back to top button