Italijanski hotelirji zaradi pandemije lani izgubili 236 milijonov nočitev

Italijanski hotelirji so v lanskem letu, ki ga je zaznamovala ohromitev globalnega turizma zaradi pandemije covida-19, izgubili 236 milijonov nočitev in za 13,5 milijarde evrov prihodkov. Med najbolj prizadetimi mesti je Rim, kjer pričakujejo, da se četrtina zaprtih hotelov ne bo nikoli več odprlo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot je po navedbah APA sporočilo italijansko združenje hotelirjev Federalberghi, so največjo škodo utrpeli hotelirji v Rimu, Milanu, Firencah in Benetkah. V Rimu je trenutno odprtih le 80 od 1200 hotelov.

V vseh trenutno odprtih italijanskih hotelih je bilo v zadnjih tednih v povprečju zasedenih 20 odstotkov sob, kjer so večinoma bivali poslovni gostje.

Italijanska vlada je turističnemu sektorju sicer priskočila na pomoč – med drugim je ustanovila poseben sklad za pomoč turizmu – vendar turistični delavci opozarjajo, da je pomoč preskromna. Pozabiti ne gre niti na neugodne obete, ki še ne napovedujejo konca krize, poudarjajo.

Združenje Federalberghi izboljšanje razmer napoveduje za konec letošnjega leta. Ob tem opozarja, da je veliko odvisno od cepljenja in okrevanja letalskega prometa. Tuji turisti namreč pomagajo Italiji ustvariti 13 odstotkov bruto domačega proizvoda in vzdržujejo 15 odstotkov vseh delovnih mest.

Večina od 20 italijanskih dežel je sicer od danes označenih z rumeno barvo, kar pomeni najblažje ukrepe za zajezitev novega koronavirusa zaradi zmernega tveganja širjenja okužb. Vendar pa strokovnjaki svarijo, da je epidemija v Italiji še vedno v občutljivi fazi.

Source
STA
Back to top button