Italijanski BDP se je lani skrčil za 8,9 odstotka, največ po drugi svetovni vojni

Italijanski bruto domači proizvod se je lani po prvi oceni tamkajšnjega statističnega urada Istat skrčil za 8,9 odstotka. Gre za največje krčenje gospodarstva po drugi svetovni vojni.

 

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je prva ocena italijanskih statistikov nekoliko bolj optimistična od napovedi italijanske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada. Oba sta napovedala 9,2-odstotno krčenje.

Italijanska vlada je medtem v svoji napovedi zapisala, da se bo italijanski BDP skrčil za devet odstotkov.

Kljub nekoliko blažjemu padcu od napovedi, gre še vedno za enega največjih padcev v Evropi. Iz Nemčije so poročali o petodstotnem krčenju BDP, v Franciji pa se je gospodarstvo skrčilo za 8,3 odstotka. Španija je medtem zabeležila 11-odstotni padec.

Po podatkih Istata se je v zadnjem lanskem četrtletju BDP skrčil za dva odstotka.

Italija je tretje največje gospodarstvo v območju z evrom, pandemija covida-19 pa ga je, zlasti v prvem valu, močno prizadela. S covidom-19 je v Italiji umrlo skoraj 90.000 ljudi. Marca 2020 je kot v prva država v Evropi ustavila javno življenje, kar je imelo uničujoče posledice za gospodarstvo.

Že v ponedeljek je Istat objavil, da je bilo med februarjem in decembrom v Italiji izgubljenih več kot 420.000 delovnih mest, 101.000 samo decembra.

Source
STA
Back to top button