Italija svari pred vdiranjem mafije v gospodarstvo med pandemijo

Kriminalna združenja skušajo izkoristiti koronavirusno krizo, da bi prodrla še globlje v gospodarstvo, je danes v poročilu posvarila italijanska policija. Mafija skuša priti tudi do sredstev, ki jih vlada namenja za pomoč gospodarstvu med pandemijo, so dodali.

 

Mafija skuša s pomočjo korupcije priti do javnih naročil. V Italiji so sicer že oblikovali delovno skupino, ki skuša v časih pandemije preprečiti mafiji, da bi prišla do vladnih sredstev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Policija je še posvarila pred številnimi kibernetskimi napadi v času pandemije. V prvih desetih mesecih lanskega leta je število kibernetskih napadov naraslo za 353 odstotkov v primerjavi z letom 2019.

Vse več kibernetskih napadov so zabeležili tudi na zdravstveni sistem in raziskovalne inštitute. Cilj hekerjev je priti do zaupnih informacij o pandemiji ter podatkov o cepivih in zdravljenju. Med drugim so zabeležili napade na pomembnejše zdravstvene ustanove, ki se ukvarjajo s covidni bolniki. V zameno za ponovno vzpostavitev informacijskega sistema so hekerji zahtevali plačilo v kriptovalutah, so še pojasnili pri policiji.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button