AktualnoEvropaGospodarstvo

Industrijski sejem v Hannovru letos v digitalni obliki

Vrata danes odpira industrijski sejem Hannover Messe, in sicer zaradi pandemije covida-19 v digitalni obliki. Svoje rešitve bo virtualno predstavljalo več kot 1800 podjetij, poudarek pa bo po navedbah organizatorjev na tovarnah in energijskih sistemih prihodnosti. Med uvodnimi govorci bo tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Kot so zapisali na spletni strani sejma, bo ta pokril najrazličnejša področja, od umetne inteligence in robotike, logistike 4.0, strojnega učenja, do zaščite podnebja in vodikovih tehnologij. “Najpomembnejši svetovni industrijski sejem ponovno izpolnjuje svojo vlogo platforme za inovacije in mreženje in sredi pandemije covida-19 ustvarja globalno platformo za orientacijo in izmenjavo v dobi industrijske transformacije,” so navedli.

“Industrijska podjetja morajo v nekaj mesecih izvesti, kar bi sicer trajalo leta,” je izpostavil glavni izvršni direktor družbe Deutsche Messe Jochen Köckler. “To zahteva platformo, kjer lahko ljudje razpravljajo o izzivih, predstavijo rešitve in razširijo mreže,” je poudaril. In vse to po njegovih besedah nudi Hannover Messe, letos v digitalni izvedbi.

Na ogled bo okoli 7000 proizvodov, od tega 1700 premierno, 400 pa bo projektov v fazi raziskav in razvoja. Program vključuje 750 prenosov razstavljalcev v živo, 11 njihovih kanalov ter 750 video predstavitev produktov. Tehnološka rešitev sejma omogoča video klepete in druge oblike komunikacije.

Udeležence bo sicer danes nagovorila nemška kanclerka Angela Merkel, sledil bo nagovor indonezijskega predsednika Joka Widoda. Del odprtja pa je tudi okrogla miza, na kateri sodelujejo nemški gospodarski minister Peter Altmaier, predsednik združenja nemške industrije BDI Siegfried Russwurm, predsednik nemškega združenja za strojno industrijo VDMA Karl Haeusgen, predsednik združenja nemške elektro industrije ZVEI Gunther Kegel in hannoverski župan Belit Onay.

Nemška industrija po oceni Russwurma letos pričakuje osemodstotno rast obsega proizvodnje glede na leto prej, povzema nemška tiskovna agencija dpa. Številna podjetja beležijo rast naročil, čeprav se bodo posledice koronoske krize poznale, je posvaril. Po oceni BDI bo letos nemško gospodarstvo raslo po triodstotni stopnji, a bo pogoj za to obvladovanje epidemije covida-19, tudi s pomočjo hitrega cepljenja.

V VDMA medtem letos računajo na sedemodstotno rast proizvodnje v svoji panogi. Haeusgen je sicer opozoril na breme, ki ga za podjetja še naprej predstavlja koronska kriza, tu so še strukturne spremembe v avtomobilski industriji in težave z dobavo delov. “Strojna industrija se kljub temu tudi v tej težki fazi kaže kot zelo odporna,” je ocenil in dodal, da dobre novice prihajajo iz Azije, zlasti Kitajske. V ZDA pa upanje zbuja zastavljeni stimulativni program predsednika Joeja Bidna.

Na sejmi bodo sicer do četrtka spregovorili tudi nekateri velikani nemške industrije, kot so glavni izvršni direktor Volkswagna Herbert Diess, glavna izvršna direktorica nemškega Microsofta Marianne Janik, glavni izvršni direktor Siemensa Roland Busch, ter številni strokovnjaki, denimo legenda s področja umetne inteligence Toby Walsh in ustanovitelj podjetja Kaspersky Eugene Kaspersky.

V petek pa bo potekal kongres WomenPower, kar v prevodu pomeni Moč žensk. Program vključuje delavnice, panelne razprave in nove rešitve za mreženje. Med govornicami bosta vodja kadrovskega področja v Siemensu Judith Wiese in nemška ministrica za digitalizacijo Dorothee Bär.

Source
STA
Back to top button