Industrijski proizvodi pri proizvajalcih se še vedno dražijo

Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih so bile avgusta višje na mesečni in na letni ravni, za 1,5 in 21 odstotkov. Najbolj se je podražila oskrba z električno energijo, in sicer v mesečni primerjavi za 12,5 odstotka, v medletni primerjavi pa za 125,2 odstotka, je danes objavil državni statistični urad.

 

Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih so se v primerjavi z julijem zvišale za 1,5 odstotka. Proizvodi za prodajo na domačem trgu so bili dražji za 2,1 odstotka, za prodajo na tujih trgih pa za 0,8 odstotka. Pri slednjih so se cene za prodajo na trgih držav v evrskem območju dvignile za 0,9 odstotka, na trgih držav zunaj evrskega območja pa za 0,7 odstotka.

Podražili so se energenti (za 10 odstotkov), proizvodi za široko porabo (za 1,1 odstotka) in surovine (za en odstotek), pocenili pa proizvodi za investicije (za 0,1 odstotka).

Najizraziteje so zrasle cene v oskrbi z električno energijo (za 12,5 odstotka). Sledile so podražitve v proizvodnji tekstilij (za 2,6 odstotka) ter proizvodnji papirja in izdelkov iz papirja (za 2,5 odstotka). Najbolj so se znižale cene v tiskarstvu in razmnoževanju posnetih nosilcev zapisa (za 2,9 odstotka), v proizvodnji oblačil (za 1,7 odstotka) ter pridobivanju rudnin in kamnin (za 1,6 odstotka).

Glede na avgust lani pa so se cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih zvišale za 21 odstotkov. Cene proizvodov za prodajo na domačem trgu so zrasle za 25,3 odstotka, za prodajo na tujih trgih pa za 16,7 odstotka, in sicer na trgih držav evrskega območja za 19,3 odstotka in na trgih držav zunaj evrskega območja za 11,7 odstotka.

Energenti so se podražili za 82,1 odstotka, surovine za 23,1 odstotka, proizvodi za široko porabo za 13 odstotkov in proizvodi za investicije za 10,9 odstotka.

V enem letu so se najbolj zvišale cene v oskrbi z električno energijo (za 125,2 odstotka). Sledili so proizvodnja papirja in izdelkov iz papirja (za 41 odstotkov), tiskarstvo in razmnoževanje posnetih nosilcev zapisa (za 30,6 odstotka) ter proizvodnja kovin (za 28,5 odstotka). Cene so se znižale v proizvodnji koksa in naftnih derivatov (za šest odstotkov) ter v proizvodnji drugih vozil in plovil (za 2,9 odstotka).

Source
STA
Back to top button