AktualnoEvropaGospodarstvo

Ifo: V nemški avtomobilski industriji več optimizma

Nemški avtomobilski proizvajalci in njihovi dobavitelji trenutno poslovno stanje ocenjujejo bolje kot prejšnji mesec, hkrati so bolj optimistični tudi za prihodnje mesece, ugotavlja münchenski inštitut za ekonomske raziskave Ifo.

Kazalnik trenutnega stanja se je februarja z januarskih minus 7,7 točke zvišal na minus 2,3 točke. “Avtomobilski proizvajalci so trenutno še sredi zime, a se veselijo pomladi,” je, kot so danes sporočili iz Ifa, dejal vodja raziskav pri inštitutu Klaus Wohlrabe.

Povpraševanje je bilo sicer februarja slabo; ta kazalnik je z januarskih plus 10,6 točke padel na minus 3,6 točke. Posledično so se le rahlo povečala naročila, zaloge končanega blaga so višje kot običajno.

Pričakovanja za naslednje mesece so se izboljšala, kazalnik je z januarskih plus 15,1 točke porasel na plus 37 točk. V industriji napovedujejo povečanje proizvodnje, ta kazalnik je z minus 0,5 točke skočil na plus 35,3 točke. “Industrijo trenutno razveseljuje pogled na mednarodne trge,” je dejal Wohlrabe. Kazalnik pričakovanj glede izvoza je dosegel plus 10,7 točke.

Bodo pa podjetja potrebovala manj zaposlenih, načrti zaposlovanja še vedno predvidevajo zmanjšanje števila delovnih mest, je sporočil Ifo.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button