Ifo: proizvodna pričakovanja v nemški industriji decembra poslabšana

Proizvodna pričakovanja v nemški industriji so se decembra poslabšala, kaže raziskava münchenskega inštituta Ifo. Kazalnik pričakovanj je bil za december pri 4,5 točke, kar je 1,1 točke pod novembrsko vrednostjo, so ta teden sporočili iz Ifa. Stanje se sicer med panogami močno razlikuje.

 

Kazalnik se je decembra med drugim močno znižal v farmacevtski industriji. Novembra je bil pri 36 točkah, decembra pa le pri šestih. Proizvodnjo namerava zmanjševati tudi avtomobilska industrija, v kateri je kazalnik zdrsnil z minus ene na minus 21 točk. Nižje od avtomobilske so bila decembra le še pričakovanja v proizvodnji usnjenih izdelkov (minus 33 točk) in oblačilne industrije (minus 40 točk).

Občutno nameravajo na drugi strani svojo proizvodnjo krepiti izdelovalci pohištva, saj se je kazalnik njihovih pričakovanj zvišal s treh točk v novembru na 24 točk decembra. Prav tako bo proizvodnjo krepila tekstilna industrija, proizvajalci računalnikov pa jo nameravajo ohraniti na visoki ravni (28 točk).

Proizvajalci pijač so načrtovano zmanjšanje proizvodnje zaenkrat odložili. Kazalnik v tej panogi je namreč skočil na minus eno točko, kar je 20 točk več kot novembra. Podoben je razvoj pričakovanj v prehranski industriji, je še navedel Ifo.

 

 

Source
STA
Back to top button