IAEA: Nuklearka v Zaporožju znova na državnem omrežju

Ukrajinska jedrska elektrarna v Zaporožju je ponovno priključena na državno omrežje, je v soboto sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA). Elektrarna, ki jo je zasedla Rusija, je bila zaradi obstreljevanja od prejšnjega tedna odklopljena, kar je povečalo nevarnost nesreče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

“Obnovljena 750-kilovoltna linija zdaj največji evropski jedrski elektrarni zagotavlja električno energijo, ki jo potrebuje za hlajenje reaktorja in druge bistvene varnostne funkcije,” je sporočila IAEA.

Ko je bila elektrarna odrezana od omrežja, je bila za delovanje bistvenih varnostnih mehanizmov, zlasti črpalk za vodno hlajenje, odvisna od lastne oskrbe z električno energijo, zlasti z dizelskimi generatorji. Strokovnjaki so se bali, da bi elektrarni lahko zmanjkalo zalog za zagotavljanje te elektrike.

Zaporožje je marca zasedla ruska vojska, obstreljevanje okoli objekta pa je od takrat vzbujalo strah pred jedrsko nesrečo. IAEA je elektrarno obiskala v začetku septembra, več članov ekipe agencije pa je ostalo na njenem območju in stalno spremljajo razmere.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button