AktualnoEvropa

Hrvaška, Avstrija, Danska, Slovaška – učenci se veselo vračajo k pouku na šoli

Šolarji v Avstriji pred poukom na testiranje

Za učenke in učence v Avstriji je zagotovo vesel dan, saj gredo končno spet v šolo. Pred poukom se bodo morali testirati na covid-19, izvid testa je znan v 15 minutah. Sicer pa se šola za učence odpira tudi na Hrvaškem in v določenih državah po Evropi.

V Avstriji se bodo danes odprle šole, in sicer na Dunaju in v Spodnji Avstriji, prihodnji ponedeljek pa v preostalih zveznih deželah. V celoti se na šole vračajo le učenci ljudskih šol, za druge bo pouk potekal izmenično.

Za učenke in učence bo to zagotovo vesel dan, končno spet v šoli. A pred začetkom pouka se bodo morali testirati. Gre za hitre antigenske teste, pri katerih testne paličice ni treba globoko potisniti v nos. Učenci se bodo testirali sami. Kako to poteka, nam je pokazal dijak dvojezične trgovske akademije v Celovcu Anej Supovec: “Palčko zavrtiš v vsaki nosnici petkrat, potem jo vstaviš v test,” je poročala RTV-jeva dopisnica Petra Kos Gnamuš.

Učitelj potem na testno paličico nakaplja šest kapljic tekočine in rezultat testa je znan v petnajstih minutah. Učenci in dijaki se bodo morali testirati dvakrat tedensko. V ljudske šole se naenkrat vračajo vsi učenci, na nižji in višji stopnji srednjih šol pa bo pouk od ponedeljka do četrtka potekal izmenično, v petek pa na daljavo.

Testirali se bodo tudi učitelji

Testirati se morajo tudi učitelji, je povedal ravnatelj dvojezične trgovske akademije Johann Pogelschek: “Bodisi, da se sami pustijo testirati zunaj šolskega poslopja in s tem negativnim testom pridejo. V drugi fazi so na vrsti dijakinje in dijaki na sami šoli,” je še poročala o ukrepih v Avstriji RTV-jeva Petra Kos Gnamuš.

H kozmetičarki le z negativnim testom

Po vsej Avstriji lahko danes po šestih tednih svoja vrata znova odprejo vse trgovine, frizerji, pedikerji, muzeji, knjižnice in živalski vrtovi. V njih bo moralo biti 20 kvadratnih metrov prostora na eno stranko. Obvezne bodo zaščitne maske tipa FFP2. Pri ponudnikih storitev, kjer prihaja do bližnjih stikov s strankami, bodo morale te predložiti negativen izvid testiranja na novi koronavirus, ki ne bo smel biti starejši od 48 ur. To ne velja za ljudi, ki so v zadnjih šestih mesecih preboleli covid-19.

V šolo se vračajo tudi učenci na Hrvaškem

Pouk v hrvaških šolah se bo nadaljeval po veljavnem modelu. V večini županij bodo v šolske klopi sedli učenci osnovnih šol in zadnjih razredov srednjih šol, za vse druge srednješolce pa bo ostal pouk na daljavo, razen v Zagrebu in Ličko-senjski županiji, kjer se v šole vračajo vsi srednješolci.

Na Danskem v šolske klopi le učenci do 4. razreda

Tudi na Danskem večina omejitvenih ukrepov ostaja v veljavi, v šolske klopi se bodo vrnili le učenci do 4. razreda osnovnih šol in predšolski otroci. Družili se bodo lahko samo s svojimi sošolci. Starši pa bodo morali v šoli nositi zaščitno masko.

Na Nizozemskem se bodo medtem odprle osnovne šole, pa tudi nekatere trgovine, da bi lahko sprejele naročila. Otroci pa se danes v šolske klopi vračajo tudi v Romuniji.

Slovaška zaradi hitrega širjenja angleške različice virusa previdnejša

Zaradi hitrega širjenja britanske različice novega koronavirusa bodo šole na Slovaškem v nasprotju s prvotnimi načrti odprli le v nekaterih delih države. Na območjih, ki so zaradi hitrega širjenja koronavirusa označena kot črna, šol danes ne bodo smeli odpreti, je v petek sporočil slovaški minister za zdravje Marek Krajči.

Prvotno bi morali v šolske klopi ob strogih pogojih glede obveznega negativnega testa na covid-19 sesti učenci do 10. leta starosti, vendar so se številna mesta in regije odprtju šol odpovedali, saj oblasti niso mogle pravočasno zagotoviti obveznih testov.

Via
STA
Source
MMC

Povezani Članki

Back to top button