EvropaGospodarstvo

H&M naj bi v Španiji odpustil več kot 1000 zaposlenih

Švedski tekstilni velikan Hennes & Mauritz (H&M) bo po navedbah sindikata CCOO v Španiji odpustil več kot 1000 zaposlenih, ki so trenutno vključeni v shemo čakanja na delo. V podjetju informacije še niso potrdili.

Sindikat je sporočilu zapisal, da so v H&M nakazali, da bodo začeli s postopki odpuščanj. Ukrep naj bi prizadel več kot 1000 zaposlenih, zaprli naj bi tudi 30 trgovin. V sindikatu menijo, da gre za nesorazmeren in neupravičen ukrep, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Res je, da je prišlo do sprememb navad potrošnikov, zaradi katerih bi bile spremembe pri delovni sili upravičene. Nikakor pa te spremembe ne opravičujejo tako velikih odpuščanj, še posebej ne, ker je H&M med pandemijo deležen pomoči države za ohranitev delovnih mest,” so ogorčeni v CCOO.

Čakanje na delo je eden ključnih protikoronskih ukrepov vlade premierja Pedra Sancheza. Španija je za ta in druge ukrepe od izbruha pandemije covida-19 namenila 40 milijard evrov. V zameno za državno pomoč podjetja še pol leta po končanju ukrepa ne smejo odpuščati zaposlenih. Ukrep se bo končal 31. maja, a bo po poročanji AFP najverjetneje podaljšan.

H&M je lani beležil velik padec dobička, trgovski velikan pa je napovedal, da bo zaradi pandemije zaprl 350 od 5000 trgovin po svetu. Obenem bodo odprli 100 novih. Kljub padcu prodaje v trgovinah, pa je švedsko podjetje lani zabeležilo 40-odstotni skok spletne prodaje, še navaja agencija.

Source
STA
Back to top button