Guterres: Nemčija je sila miru in steber multilateralizma

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes v govoru v nemškem parlamentu ob 75-letnici svetovne organizacije Nemčijo označil za silo miru in steber multilateralizma.

 

“Kot generalni sekretar ZN sem vsak dan priča, kako Nemčija s svojo globoko zgodovinsko zavestjo in odgovornostjo igra vodilno vlogo v svetu,” je dejal Guterres, ki je govoril v nemščini.

“Vidim, kako se Nemčija sooča z največjimi izzivi našega časa,” je dodal.

“Nemčija je pomemben zaveznik po vsem svetu v prizadevanjih za mir,” je dejal prvi mož svetovne organizacije, pri čemer je kot primer izpostavil njeni misiji v Afganistanu in afriškem Sahelu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednik bundestaga Wolfgang Schäuble se je Guterresu zahvalil za govor, v katerem je Nemčiji izkazal veliko čast. Sam se je v govoru osredotočil na Evropsko unijo, ki da se preveč ukvarja sama s sabo.

EU se rada opisuje kot največji mirovni projekt našega časa, vendar ali Evropejci vlagamo dovolj truda, se je vprašal Schäuble. “Energija, ki se jo na primer trenutno vlaga v pogajanja o brexitu, je potrebna za napredek skupne zunanje in varnostne politike,” je dejal.

To energijo bi bilo po njegovih besedah bolje porabiti za iskanje skupne rešitve za migrantsko krizo ali uresničevanje pariškega podnebnega sporazuma, poroča dpa.

Source
STA
Back to top button