Evropa

Grški premier zanika vpletenost v prisluškovalno afero

Predsednik grške vlade Kiriakos Micotakis je danes zanikal vpletenost v prisluškovalno afero, ki jo je sprožilo razkritje dejstva, da je grška nacionalna obveščevalna služba (EYP) več mesecev prisluškovala opozicijskemu voditelju in evroposlancu Nikosu Andrulakisu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

“Kar je bilo storjeno, je bilo morda zakonito, vendar napačno. O tem nisem vedel ničesar in tudi nikoli ne bi odobril česa takega,” je Micotakis dejal v nagovoru, ki ga je prenašala javna radiotelevizija ERT.

Že julija je grški evroposlanec in voditelj grških opozicijskih socialistov Nikos Andrulakis na tožilstvo grškega vrhovnega sodišča podal prijavo zaradi domnevnega poskusa vohunjenja za njegovim mobilnim telefonom s programsko opremo Predator.

To je ugotovil, ko je dal iz previdnostnih razlogov konec junija v Evropskem parlamentu pregledati svoj telefon. Parlament je namreč po odkritju afere z vohunsko opremo Pegaz, ki je podobna Predatorju, svojim članom omogočil pregled naprav. Omenjena oprema omogoča vdor v prenosne telefone, od koder lahko nato pridobi podatke ali pa aktivira kamero in mikrofon.

Preiskava je pokazala, da je njegovemu mobilnemu telefonu več mesecev prisluškovala EYP. Zaradi teh razkritij sta v petek odstopila vodja grške obveščevalne službe Panagiotis Kontoleon in generalni sekretar v kabinetu premierja Grigoris Dimitriadis.

Source
STA
Back to top button