Grška vlada preživela nezaupnico

Grška vlada je danes prestala glasovanje o nezaupnici, predlog katere je zaradi prisluškovalne afere vložila opozicija. Vlado je z glasovanjem proti nezaupnici podprlo 156 od 300 poslancev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Glasovanje je potekalo po treh dneh razgrete razprave. Vodja opozicijske Sirize Aleksis Cipras je v sredo poslance pozval, naj podprejo nezaupnico, in premierja Kiriakosa Micotakisa ob tem označil za vodjo “kriminalnega omrežja,” ki naj bi nelegalno odredilo prisluškovanje nekaterim politikom.

Micotakis je obtožbe označil za politično blatenje pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami, ki naj bi se odvile spomladi.

Afera je v Grčiji izbruhnila julija lani po razkritju, da je grška obveščevalna služba več mesecev prisluškovala evropskemu poslancu Nikosu Andrulakisu. Ta je takrat podal prijavo zaradi domnevnega poskusa vohunjenja na njegovem mobilnem telefonu s programsko opremo Predator.

Po razkritju je Micotakis priznal, da je državna obveščevalna služba spremljala Andrulakisa, vendar je odločno zanikal, da bi država kupila ali uporabljala opremo Predator.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button