Evropa

Gozdni požar v Berlinu je večinoma pod nadzorom

Policija v Berlinu je sporočila, da je gozdni požar, ki ga je sprožilo več eksplozij v policijskem skladišču streliva v gozdu Grunewald v nemški prestolnici, večinoma pod nadzorom. Dan po izbruhu požara so torej uspeli pogasiti večji del plamenov, še vedno pa obstaja nevarnost eksplozij poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Gasilci poudarjajo, da je v okolici skladišča, kjer je izbruhnil požar, situacija še vedno problematična zaradi možnosti novih eksplozij. Nevarnost je še vedno tako velika, da so se gasilci in policisti danes kraju lahko približali le z oklepnimi vozili.

Berlinska policija je danes ob pomoči nemške vojske opravila prve natančnejše ocene razmer in pregled območja, ki je pokazal, da je temperatura tal na nekaterih območjih dosegla do 700 stopinj Celzija, je po navedbah dpa povedal tiskovni predstavnik policije Thilo Cablitz.

Oblasti se morajo sedaj odločiti, kdaj in kako bodo gasilci lahko v celoti dostopali do kraja, kjer je izbruhnil požar, ter kdaj bodo ponovno odprli avtoceste in železniške proge na tem območju.

V gozd v bližini kraja požara je bilo napoteno oklepno gasilsko vozilo zasebnega podjetja, pri gašenju je sodelovalo okrog 150 gasilcev. V požaru, ki je sprva zajel približno 1,5 hektarja površine in se je do četrtka zvečer razširil na približno 50 hektarjev, sicer doslej ni bil nihče poškodovan.

Požar je izbruhnil v četrtek v zgodnjih jutranjih urah, pred tem pa je bilo v okolici skladišča, kjer je zagorelo, moč slišati številne eksplozije. Vzrok zanje je za zdaj še neznan.

Po podatkih policije je bilo v skladišču shranjenih približno 30 ton vojaške opreme, streliva in municije, vključno z eksplozivnimi sredstvi iz druge svetovne vojne in zaplenjenimi pirotehničnimi sredstvi, ki so tam čakala na nadzorovano uničenje.

Source
STA
Back to top button