AktualnoEvropaGospodarstvo

Gospodarstvo območja z evrom pripravljeno na okrevanje

BDP območja z evrom se bo v prvem letošnjem četrtletju skrčil za 0,4 odstotka, v preostanku leta pa se obeta rast, so v skupni napovedi predvideli münchenski ekonomski inštitut Ifo, italijanski Istat in švicarski Kof. Poudarjajo, da je območje evra pripravljeno na okrevanje, a razmere ostajajo zelo negotove, so sporočili iz Ifa.

Za drugo letošnje četrtletje inštituti v primerjavi s prvim napovedujejo 1,5-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), za tretje pa 2,2-odstotno. “Če nam novi koronavirus ne bo zadal novega udarca, bi morali kmalu začeti spremljati okrevanje gospodarstva,” so navedli v Ifu.

Med oktobrom in decembrom 2020 se je BDP območja z evrom skrčil za 0,7 odstotka, kar je manj od pričakovanj inštitutov in predvsem posledica triodstotnega zmanjšanja zasebne potrošnje. V celotnem letu 2020 je bil upad BDP 6,6-odstoten.

Stopnja inflacije naj bi se v prvem letošnjem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišala za 0,3 odstotne točke na 1,1 odstotka. V drugem naj bi dosegla 1,8 odstotka, v tretjem pa 2,1 odstotka.

Industrijska proizvodnja naj bi se v prvih treh mesecih leta v primerjavi z zadnjim trimesečjem 2020 okrepila za 1,6 odstotka. Med aprilom in junijem naj bi pridobila 1,2 odstotka, med julijem in septembrom pa 1,3 odstotka.

Kot poudarjajo inštituti, je napoved še vedno prežeta z veliko mero negotovosti. Ni namreč jasno, kakšen bo nadaljnji razvoj pandemije covida-19, pri čemer bo pomembno vlogo odigrala precepljenost prebivalstva.

Source
STA
Back to top button