Golob in Plenković za sodelovanje pri vprašanju nezakonitih migracij

Slovenski in hrvaški premier Robert Golob in Andrej Plenković sta se na današnjih pogovorih na Brdu pri Kranju zavzela za sodelovanje pri upravljanju nezakonitih migracij. Golob je na novinarski konferenci pojasnil, da Slovenija predlaga vzpostavitev koridorja med zunanjo schengensko mejo in Italijo, ki bi omogočil pregled dogajanja na območju.

 

“Naš predlog ne gre v varovanje meje. Varovanje meje je v pristojnosti Hrvaške in ne predlagamo okrepitev varovanja meje,” je poudaril Golob. Slovenija po njegovih besedah predlaga, da bi tristransko, skupaj z državo, ki je destinacija – v tem primeru Italija – vzpostavili koridor od meje do ciljne države, ki bo omogočal pregled stanja.

Slovenski premier je še povedal, da imata Slovenija in Hrvaška kot tranzitni državi enak interes, večina migrantov pa je po njegovih besedah namenjena v Italijo. “Zato je pomembno, da preventivno delujemo z državo destinacijo znotraj okvirja EU, ki nadzira izvor in tranzit migrantov,” je dodal. Pogovori o rešitvah so v teku, Golob pa verjame, da da bi lahko do njih prišli kmalu.

Plenković je dejal, da ima Hrvaška na zunanji schengenski meji 6700 policistov, ki varujejo mejo pred nezakonitimi migracijami. Po njegovih besedah je Hrvaška pripravljena podpisati sporazum o policijskem sodelovanju in upa, da bo za to vse pripravljeno do obiska Goloba na Hrvaškem.

Premierja sta na novinarski konferenci tudi ponovila stališči obeh držav glede arbitraže. “Za Slovenijo je arbitraža dejstvo, od katerega nočemo in ne želimo odstopiti,” je poudaril Golob. Kot je dodal, Slovenijo k temu zavezuje tako notranja zakonodaja kot odločitev mednarodnega sodišča. Plenković pa je ponovil stališče Zagreba, da je Hrvaška iz arbitraže izstopila zaradi kontaminiranosti procesa.

Predsednika vlad po Golobovih besedah danes nista govorila o tožbi slovenskih ribičev pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP), saj gre za zasebno tožbo, Slovenija pa v njej ni stranka. “Ne vidimo velikih možnosti za uspeh te tožbe,” je dejal Plenković. “Želimo pa predlagati rešitev, ki bi na pragmatičen način slovenske in hrvaške ribiče razbremenila kazni,” je povedal in dodal, da slednje sicer trenutno krijeta obe državi.

Ena od tem današnjega srečanja je bil tudi Zahodni Balkan. Slovenija in Hrvaška po besedah Plenkovića podpirata širitev EU na to območje in tudi reformne procese v državah Zahodnega Balkana na njihovi poti v EU.

Tudi glede Ukrajine imata državi zelo podobna stališča, je dejal Plenković. Slovenski premier je ob tem omenil, da bi morda lahko s hrvaškim premierjem skupaj obiskala Kijev. Po neuradnih informacijah naj bi slovenski premier Ukrajino obiskal v kratkem.

Današnji delovni obisk hrvaškega premierja je bil priprava na uradni obisk premierja Goloba v Zagrebu, ki bo po Plenkovićevih napovedih maja. Na srečanju premierjev sta bila prisotna tudi zunanja ministra obeh držav, Tanja Fajon in Gordan Grlić Radman.

Source
STA
Back to top button