Frontex na litovsko mejo z Belorusijo pošilja okrepitve

Evropska agencija za mejno in obalno stražo Frontex bo na mejo med Litvo in Belorusijo poslala dodatne okrepitve v podporo litovskim varnostnim silam. Samo v prvem tednu julija so namreč zabeležili 800 nezakonitih prehodov meje iz Belorusije v Litvo, so sporočili iz Frontexa.

“Razmere na litovski meji z Belorusijo ostajajo skrb vzbujajoče. Odločil sem se, da v Litvo pošljemo skupino za hitro posredovanje na mejah, da bi okrepili zunanjo mejo EU,” je danes dejal izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri.

V prihodnjih dneh bodo v Litvo poslali dodatne pripadnike mejne straže in patruljne avtomobile. Poleg tega pa še uslužbence, usposobljene za pogovore z migranti, da bi zbrali informacije o kriminalnih združbah, vpletenih v nezakonite migracije prek meje, je povedal Leggeri, piše v sporočilu za javnost na spletni strani Frontexa.

Prvih šest uslužbencev so na litovsko-belorusko mejo poslali že v začetku meseca. Zdaj naj bi njihovo število po navedbah litovske mejne straže povečali na 60, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Frontexu so pojasnili, da so samo v prvem tednu julija litovske oblasti na meji z Belorusijo zabeležile več kot 800 nezakonitih prehodov. Medtem ko je v prvi polovici leta večina migrantov prihajala iz Iraka, Irana in Sirije, so v zadnjem času zaznali spremembe v sestavi migracijskih tokov. Julija so bili med migranti večinoma državljani Konga, Gambije, Gvineje, Malija in Senegala, so navedli na evropski agenciji.

Po današnjih navedbah litovske mejne straže je v zadnjih 24 urah v državo iz Belorusije prišlo 60 ljudi. Minuli konec tedna pa je mejo nezakonito prečkalo 90 migrantov, poroča dpa.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je EU večkrat zagrozil, da bo v odziv na sankcije proti Minsku prek meje v Evropo spustil migrante in begunce z vojnih območij. Pri tem je še posebej prizadeta Litva, ki si z Belorusijo deli 680 kilometrov meje. Zaradi vse višjega števila migrantov je na meji z južno sosedo že začela postavljati žično ograjo.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button