Evropa

Francoski parlament sprejel sporni zakon proti separatizmom

Po večmesečnih razpravah so poslanci francoskega parlamenta v petek sprejeli zakon proti separatizmom, ki je uperjen predvsem proti skrajnemu islamu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Sporni zakon je vlada pripravila v odgovor na poskuse skrajnih verskih skupin, da bi spodkopale sekularno državo.

Predsednik Emmanuel Macron in njegova vlada želijo preprečiti vpliv radikalnega islama, kjer so mladi najbolj ranljivi – v nekaterih mošejah, zunaj šole in na spletu. Macron je novi zakon napovedal oktobra. Obljubil je, da se bo postavil po robu islamskemu separatizmu, potem ko je v vrsti terorističnih napadov v državi umrlo več kot 250 ljudi.

“Dajemo si sredstva za boj proti tistim, ki zlorabljajo vero, da dvomijo o vrednotah republike,” je dejal notranji minister Gerald Darmanin.

Premier Jean Castex je že večkrat poudaril, da zakon ni usmerjen proti veri, kritiki pa opozarjajo, da v njem obstajajo elementi, zaradi katerih bo muslimanski del prebivalstva prikrajšan.

Castex je pred časom v pogovoru za časnik Le Monde zatrdil, da radikalnega islama ne bodo nikoli enačili z muslimani. “Verjamem, da so muslimani med prvimi žrtvami te ideologije,” je dodal.

Predlog zakona je levica kritizirala zaradi stigmatizacije muslimanov in novih pooblastil vlade pri omejevanju svobode govora in verskih skupin, desnica pa, ker se ji zdi preblag. Po poročanju časnika Le Figaro nameravata obe strani zahtevati ustavno presojo novega zakona.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button