Francoska vlada prestala glasovanji o nezaupnici

Francoska vlada premierke Elisabeth Borne je danes v spodnjem domu parlamenta, narodni skupščini prestala obe glasovanji o nezaupnici, ki sta ju proti njej vložili sredinska koalicija Liot s podporo levice in pa skrajno desni Nacionalni zbor. Prvo glasovanje je preživela z le devetimi glasovi v njeno korist, drugo pa z veliko večino.

 

Narodna skupščina je prvo nezaupnico vladi zavrnila z le devetimi glasovi več, saj je za odstavitev vlade v 577-članski skupščini glasovalo 278 poslancev, je sporočila predsednica skupščine Yael Braun-Pivet. Po pričakovanjih naj bi bila ta nezaupnica sicer zavrnjena bolj prepričljivo.

Kmalu po prvem se je začelo še drugo glasovanje o nezaupnici, ki jo je proti vladi predsednika Emmanuela Macrona vložil skrajno desni Nacionalni zbor. Tudi to nezaupnico je vlada preživela, in sicer z veliko večino. Za nezaupnico je namreč glasovalo le 94 poslancev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Braun-Pivet je po drugem glasovanju tudi potrdila, da to pomeni, da je skupščina sprejela sporno pokojninsko reformo, s katero se upokojitvena starost z 62 zvišuje na 64 let, obenem pa se podaljšuje čas vplačevanja prispevkov v pokojninsko blagajno. Reformo je vlada, ki v parlamentu nima absolutne večine, minuli četrtek s pomočjo ustavnih pooblastil in mimo parlamenta že sprejela, pred tem pa jo je potrdil tudi zgornji dom parlamenta, senat.

“Še nikoli nismo šli tako daleč pri oblikovanju kompromisa kot pri tej reformi,” je še pred glasovanjem dejala Borne in dodala, da je uporaba člena za izogibanje glasovanju v narodni skupščini “globoko demokratična” v okviru francoske ustave, potem ko so se nanjo usule obtožbe o protidemokratičnem ravnanju, navaja AFP.

V Franciji se medtem nadaljujejo protesti proti reformi, ki je po oceni vlade nujna za obstoj francoske pokojninske blagajne. Zaradi stavke kontrolorjev letenja naj bi danes odpovedali med 20 in 30 odstotkov poletov, že od petka pa ne dela nekaj rafinerij. Nov obsežnejši protest je sicer napovedan za četrtek.

Source
STA
Back to top button