EvropaGospodarstvo

Francija za zaščito ozračja zmanjšuje domače lete

S ciljem zmanjšanja izpustov ogljikovega dioksida je francoski parlament potrdil predlog o ukinitvi letalskih povezav med cilji znotraj države, ki jih je mogoče z vlakom doseči v manj kot 2,5 ure. Gre za del obsežnega svežnja ukrepov v boju proti podnebnim spremembam, ki ga podpira predsednik Emmanuel Macron.

Predlog zakona, ki ga bo pred končnim glasovanjem v parlamentu obravnaval še senat, zahteva opustitev letalskih povezav med francosko prestolnico Pariz ter mesti Nantes, Lyon in Bordeaux. Izjema so proge, ki so del daljših letalskih povezav.

Zahteve državljanske konvencije o podnebju, ki jo je ustanovil Macron, so sicer strožje. Po teh načrtih naj bi letalsko povezavo znotraj države prepovedali, če bi lahko vlaki enako razdaljo prevozili v manj kot štirih urah, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada je domačemu letalskemu prevozniku Air France že maja lani naložila, da v zameno za prejeto državno pomoč zmanjša število letov na kratkih razdaljah in tako lažje prebrodi poslabšanje razmer, ki jih je povzročila pandemija covida-19. Zdaj bo omenjeni zakon to prepoved uveljavil tudi za čas po pandemiji in ne glede na morebitno državno pomoč.

Predlog zakona tudi določa, da na omenjenih progah ne smejo leteti niti konkurenčni letalski prevozniki.

Air France kot največji francoski letalski prevoznik namerava v bodoče za pogon svojih letal uporabljati tudi več biokerozina. Že do leta 2024 naj bi izpuste ogljikovega dioksida na letih znotraj države zmanjšali za 50 odstotkov. Francija državljane že več let spodbuja k pogostejši uporabi vlakov namesto letal.

Source
STA
Back to top button