AktualnoEvropa

Francija odobrila Novi Kaledoniji tretji in zadnji referendum o neodvisnosti

Francija je danes svojemu čezmorskemu ozemlju Nova Kaledonija odobrila tretji referendum o neodvisnosti, potem ko so se tamkajšnji prebivalci na zadnjih dveh z manjšo večino odločili, da želijo ostati del Francije. Kot so sporočili iz Pariza, bo to zadnji referendum, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski minister za čezmorska ozemlja Sebastien Lecornu je danes odobril prošnjo Nove Kaledonije po tretjem in zadnjem referendumu, kot jim to pripada po pogojih načrta za dekolonizacijo iz leta 1998. Referendum lahko organizirajo v prihodnjih 18 mesecih, torej pred oktobrom 2022.

Načrt za dekolonizacijo omogoča Novi Kaledoniji organizacijo do treh referendumov o neodvisnosti do leta 2022, če ga zahteva vsaj tretjina tamkajšnjih poslancev. V četrtek je skupina 26 poslancev, ki zagovarjajo neodvisnost, v skupnem pismu zaprosilo organizacijo tretjega referenduma.

Lecornu je v odgovoru pozval vse, naj zagotovijo mirno, spoštljivo in konstruktivno referendumsko kampanjo.

Nova Kaledonija, ki je pod nadzorom Francije že skoraj 170 let, je v zadnjih treh letih organizirala dva referenduma o neodvisnosti. V prvem leta 2018 je 57 odstotkov ljudi glasovalo, da bi radi ostali del Francije, v drugem lani oktobra pa 53 odstotkov.

Francija je Novo Kaledonijo kolonizirala leta 1853, sprva pa so jo uporabljali kot otok za kaznjence.

Napetosti med avtohtonim prebivalci Kanaki in potomci evropskih priseljencev so izbruhnile v 80. letih minulega stoletja. Najhujši je bil incident leta 1988, ko so Kanaki vzeli za talce več francoskih žandarjev, v operaciji za rešitev žandarjev pa je bilo ubitih 19 Kanakov ter šest francoskih policistov in pripadnikov posebnih enot.

Med najglasnejšimi zagovorniki neodvisnosti so ravno Kanaki, ki pa predstavljajo manj kot polovico volilnega telesa. Poleg tega vsi ne podpirajo neodvisnosti.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button