Evroskupina o pripravah nacionalnih načrtov za okrevanje

Finančni ministri držav v območju evra bodo danes virtualno razpravljali o pripravah nacionalnih načrtov za okrevanje in odpornost, na podlagi katerih bodo države črpale sredstva iz sklada za obnovo po pandemiji novega koronavirusa v vrednosti 750 milijard evrov. Cilj je, da se začne denar v države stekati do konca junija.

Evroskupina sicer ne igra formalne vloge v procesu potrjevanja nacionalnih načrtov za okrevanje, vendar pa želi z razpravo prispevati k temu, da bodo načrti usklajeni in da bodo prispevali k uresničevanju skupnih ciljev.

Prvi pogoj za financiranje je sicer ratifikacija pravne podlage, sklepa o lastnih virih, v vseh članicah unije. Evropska komisija jih poziva, naj to storijo čim prej. Slovenija načrtuje ratifikacijo v državnem zboru v marcu.

Ministri bodo razpravljali tudi o vplivu covida-19 na gospodarska neravnotežja. Analize kažejo, da je novi koronavirus še okrepil makroekonomska neravnotežja, ki so obstajala že pred zdravstveno krizo.

V razširjeni sestavi, torej vsi finančni ministri EU, pa bodo danes gostili profesorja na Harvardu in nekdanjega ameriškega finančnega ministra Lawrencea Summersa. Izmenjali bodo mnenja o globalnem monetarnem in finančnem sistemu, še zlasti o prihodnjem čezatlantskem sodelovanju na tem področju.

Slovenijo bo na virtualnem zasedanju zastopal finančni minister Andrej Šircelj.

Source
STA
Back to top button