EUAktualnoEvropa

Evropski parlament poziva k izboljšanju enakosti spolov med in po pandemiji

Evropski poslanci so ta teden podprli poročilo, v katerem pozivajo k celostnemu odgovoru na pandemijo covida-19, tudi na področju enakosti spolov. Opozorili so, da so mnogi med krizo, ko večino časa preživimo doma, pozabili na porast družinskega nasilja, predvsem nad ženskami. Obenem so ta teden pozdravili še strategijo enakosti spolov.

 

“Covid-19 brez dvoma azlično vpliva na ženske, od povečanega števila primerov nasilja v družini, več odgovornosti pri oskrbi družinskih članov in izgube služb,” je opozorila poročevalka Frances Fitzgerald (EPP). Ob tem priznava, da je pandemija bolj vplivala tudi na starejše moške. Okrevanje po pandemiji bi tako moralo upoštevati tudi različen vpliv na različne skupine v družbi.

Evroposlanci so v poročilu še poudarili, da je treba med pandemijo in po njej zaščititi pravice žensk, pri tem pa so nujne tudi nove storitve in ukrepi. Med glavnimi izzivi je boj proti nasilju nad ženskami. Države članice bi tako morale vzpostaviti varne in prilagodljive sisteme opozarjanja in omogočiti nove načine pomoči za ženskam v stiski.

Od Evropske komisije si želijo, da razvije evropski protokol za nasilje nad ženskami v času krize, ki bi vključeval storitve za zaščito žrtev. Po njihovem pa bi morala Evropska komisija predlagati tudi direktivo o boju proti vsem vrstam nasilja na podlagi spola.

Opozorili so, da so ženske precej bolj pod udarom krize kot moški, zato bi jih morale države članice in evropske institucije bolj podpirati. Med drugim bi morali spodbujati tudi moške, da se odločijo za bolj prožno obliko dela, saj se tega zaradi oskrbe otrok trenutno poslužujejo predvsem ženske.

Evropski poslanci so ta teden pozdravili še strategijo Evropske komisije za enakost spolov do leta 2025. Opozorili so sicer, da je v njej premalo konkretnih ciljev, saj bodo šele z njimi dosegli pravo enakost in zaprli to vrzel med spoloma.

Med drugim so izpostavili načrte Evropske komisije, da letos predlaga ukrepe, s katerimi bi dosegli cilje istanbulske konvencije, tudi če je nekatere države članice ne želijo ratificirati. Ob tem so izrazili zaskrbljenost nad nazadovanjem pravic žensk v nekaterih državah članicah, predvsem na področju pravic do umetne prekinitve nosečnosti na Poljskem.

Zavzeli so se še za zavezujoče ukrepe, ki bi definirali in prepovedali nasilje in nadlegovanje na delovnem mestu ter zmanjšanje razlike v plačah med spoloma

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button